Vařená ryba
Vařená ryba zdravý recept
Ingredience:- 1,5 kg ryby
- sůl
- 1 litr vody
- 5 dkg kořenové zeleniny
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 1 kulička nového koření
- kousek bobkového listu
- 10 dkg másla na polití
- zelená petržel
- 1 ks citron
Postup:
Ryby vaříme vcelku, nebo naporcované.
- do pekáče nalijeme vodu
- přidáme na kolečka nakrájenou čistou zeleninu
- vaříme 10 minut
- do vařící směsi vložíme vykuchanou osolenou rybu
- vše přikryjeme poklicí
- zmírníme oheň a jemně paříme 15 až 25 minut (pstruha vaříme vcelku 10 - 15 minut)
- pokud je ryba naporcovaná vaříme nejdéle 10 minut
- uvařenou rybu - porce vyndáme do nahřáté mísy a pokapeme máslem
- rybu ozdobíme petrželkou a kolečky citronu
- Přiloha: bramborová kaše, brambory, bílé pečivo atd.
Date: 15.07.2011 - 11:33
11LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Rybí tilápie s bylinkovou omáčkou recept
Ingredience:- filety tilápie
- citron
- citr. tymián
- petržel. nať
- kopr
- sůl
- bílý pepř
- olej
- cibule
- česnek
- smetana
- hořčice
- sůl
Postup:
- Filety tilápie pokapeme citronovou šťávou, potřeme nasekanými bylinkami (citr. tymián, nať, kopr) , sůl, bílý pepř.
- Na rozpáleném oleji napůl s máslem osmahneme filety a udržujeme v teple.
- Na lžíci oleje osmahneme najemno nasekanou 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, přidáme smetanu, chvilku povaříme, přidáme bylinky dle chuti ( petr. nať, tymián nebo kopr), lžičku hořčice, dochutíme (sůl nebo pepř nebo vegetu).
Date: 14.07.2011 - 15:30
Bylinková marináda na ryby recept
Ingredience:- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžičky provensálského koření
- 1 lžička soli
- 200 ml bílého vína
- 1/2 šálku slunečnicového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Cibuli nakrájíme na drobno a dáme do středně velké mísy. Přidáme prolisovaný česnek, koření, hořčici,sůl, víno a dobře promícháme. Nakonec přidáme olej, citronovou šťávu a ještě důkladně promícháme. Marinádu nalijeme na plátky hovězího masa nebo porce ryb a necháme asi 4 hodiny odležet. Během marinování maso obracíme.
Date: 14.07.2011 - 15:13Kuchání kapra či sladkovodních ryb a stahování kůže video
Postup:Rozříznutí břišní dutiny ryby
- Kapr se kuchá stejně jako většina sladkovodních ryb.
- Provedeme mělký řez od řitního otvoru směrem až k hlavě a to na břišní straně ryby.
- Udržujte řez stále ve středu a to zejména mezi ploutvemi, abyste nenarazili do kostí.
- Řez provádějte špičkou nože, tím nedojde k roztržení vnitřností.
- V oblasti za hlavou se nachází žlučový váček, zde zejména dbejte aby nůž nezejel hluboko.
Vyjmutí vnitřností z břišní dutiny ryby
- Po rozříznutí dutiny břišní jí rozevřeme, pak rukou uvolníme blány kol vnitřností a začínáme u hlavy a poustupujeme k ocasu.
- U hlavy vnitřnosti drží střívkem, které uštípneme a pak vnitřnosti vyjmeme.
Rozdělení vnitřností ryby
- Nejdříve odstraníme vzduchové měchýře.
- Následně žlučový vak, který je přisedlý u počátku střívka za hlavou a objeví se po opatrném oddělení blan na spodní části.
- Váček stiskněte pevně u jeho hrdla - vývodu, aby žluž nepotřísnila vnitřnosti a tahem žlučový váček odstraňte.
- Jikry a mlíčí lze oddělit snadno.
- Posutpným popotahováním a cukáním vytáhněte opatrně střívko.
Video kuchání kapra a sladkovodních ryb
Odstraňování kůže z kapra video
Date: 15.07.2011 - 07:36Rybí karbanátek recept
Ingredience:- rybí filé
- cibule
- sůl
- kmín drcený
- veka
- mléko
- vejce 2 ks
- česnek
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
- Rybí filé opláchneme, zamícháme s jemně nakrájenou očištěnou cibulí, drceným kmínem, vejci, česnekem utřeným se solí, zahustíme vekou namočenou v mléce a vymačkanou a podle chuti dosolíme.
- Tvarujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji dozlatova.
Date: 15.07.2011 - 12:35
Zabíjení, čištění, stahování kůže ryby (kapra, úhoře) návod
Postup:Zabíjení ryby
- kapra zabalíme do utěrky aby nám nevyklouzl
- přes hlavu dáme cíp utěrky
- omráčíme paličkou na maso
- neprodleně zařízneme nožem za hlavu a přerušíme míchu
Usmrcení kapra video s audio návodem
Oškrabávání šupin
- Protože odstraněním kůže ryby se zbavíme užitečných látek stačí rybu jen očistit od šupin.
- Rybu čistíme dokud neoschla, protože zaschlé šupiny pevně drží a můžeme snadno proříznout kůži.
- Šupiny škrábeme tupou hranou nože, struhadlem, či škrabkou na šupiny.
- Lína či okouna před čištěním polijeme vařící vodou, jelikož jejich šupiny více drží na kůži.
- Ryby, které budeme upravovat na modro neškrábeme a dbáme abychom neporušili slizký povrch kůže.
Čištění ryby kapra od šupin video i audio návod
Stahování kůže ryb
- Mladé ryby nestahujeme.
- Stahujeme jen staré, velké ryby a ty které mají tlustou nestravitelnou kůži.
- Rybě nařízneme kůži po celém hřbetě a stahujeme směrem k břichu.
- Pokud se kůže strhává i s masem, pomáháme si nožíkem, kterým maso od kůže odškrabáváme.
- Staženou kůži můžeme použít k vaření rosolu.
- Uhoře stahujeme naříznutím kůže hned za hlavou.
- Úhoře pověsíme za hlavu ocasem dolů.
- Kůži stahujeme vcelku.
- Úhoř má žlučník hned podk kůží nedaleko hlavy, začínáme opatrně abychom žlučník neprotrhli.
Date: 15.07.2011 - 10:41
Editace: 15.7.2011 - 11:46
Počet článků v kategorii: 11
Url:varena-ryba