Moučné noky
Moučné noky levný recept
Ingredience:- 6 dkg tuku
- sůl
- 1 vejce
- špetka prášku do pečiva
- 0,5 kg hladké mouky
- 375 ml mléka
Postup:
- nahřejeme tuk mírně v misce
- přidáváme sůl
- utřeme do pěny
- přidáme celé vejce a třeme asi 7 minut do napěnění
- hrstku mouky smícháme s práškem do pečiva
- ostatní mouky přidáváme po částech střídavě s mlékem k utřenému tuku
- těsto řádně vypracujeme
- mléko by mělo být vlažné aby se nám tuk nesrážel
- těsto necháme 30 minut odležet
- přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva
- nyní zavaříme do osolené, vařící vody
- vaříme 8-10 minut dle velikosti
- nočky vytváříme pomocí lžíce namočené do vařící vody
- nabereme menší část těsta a uhladíme o stěnu misky
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Houskový knedlík s droždím pravý recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 rovná kávová lžička soli
- 1 až 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
- kousek droždí, stačí velikosti hrášku
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Hrnečkové knedle
- sádlo na vymazání hrnečků
- 200 g polohrubé mouky (hrubé)
- sůl
- 1 - 2 vejce
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Tři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme sádlem. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a housku. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Směsí naplníme hrnečky. Hrnečky vložíme do vodní lázně - hrnec s vodou, voda aby sahala do třetiny hrnečků. Vaříme 25 minut.
Pak hrnečky necháme chvíli vychladnout, poté knedlíky vyklopíme.Knedlík třený sváteční ke zvěřině, kachně, či huse recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 14 dkg tuku nebo másla
- 20 dkg žemlí
- 230 ml mléka
- 3 dkg tuku na osmažení
- 4 žloutky
- sůl
- sníh ze 4 bílků
Postup:
- tuk utřeme do pěny
- přidáváme jeden žloutek po druhém a každý dobře zatřeme
- když je tuk tuhý, mísu můžeme mírně nahřát, aby lépe napěnil
- do mléka rozpustíme sůl a přidáváme jí střídavě s moukou do utřeného těsta
- mléko nechť je vlažné, aby se vše nesráželo
- do těsta vmícháme na kostky nakrájenou, vychladlou osmaženou housku
- nakonec vmícháme sníh z bílků
- těsto vaříme ve vlhkém ubrousku pro udržení tvaru
- vaříme 1 hodinu
- vynikající k přírodní pečeni s vlastní šťávou
Knedlík lahodný s uzeným masem recept
Ingredience:- 50 dkg žemlí
- 3 lžíce hrubé mouky
- sůl
- 3 vejce
- 0,5 litru mléka
- 20 dkg uzeného masa
Postup:
- žemle nakrájíme na kostky
- zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali sůl a žloutky
- přilijeme rozpuštěný tuk
- vmícháme na kostečky nakrájené uzené maso
- necháme 1 hodinu uležet až všechno mléko vsákne
- přidáme mouku, zamícháme a na pomoučněném prkně vytvoříme kulaté knedlíky velikosti citronu
- dobře je propracujeme
- vaříme v osolené vodě 20 - 25 minut
- uvařené omastíme například škvařenou slaninou
- můžeme vařit i jeden větší knedlík v potravinářské folii
Datum: / Wednesday, June 22, 2011 - 14:14
Počet článků v kategorii: 15
Url:moucne-noky