Krupicový knedlík
Krupicový knedlík recept
Ingredience:- 10 dkg žemlí
- 2 vejce ( 2 žloutky a sníh ze dvou bílků)
- 25 dkg krupice
- 250 ml mléka
- sůl
Postup:
- uvedeme osolené mléko do varu
- nasypeme do něj krupici
- stáhneme z ohně a necháme 30 minut odpočinout
- přimícháme jedno vejce po druhém, či žloutky a sníh
- pokrájíme žemli na kostečky a přidáme
- vytvoříme potřebný tvar
- vaříme 45 minut v potravinářské folii
- pokud nepřidáme žemle, můžeme z tohot těsta vařit noky
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Karlovarské knedlíky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g housek na kostičky
- 250 ml mléka
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- petrželová nať
- Máslo rozpustíme a přilijeme vlažné mléko.
- Po vychladnutí do mléka vmícháme žloutka, mušk. oříšek, nasekanou petrželovou nať a nakonec kostečky housek.
- Vše smícháme a po chvíli zasypeme hrubou moukou a vmícháme z bílků sníh.
- Z těsta do potravinové folie vytvarujeme dvě šišky, přitlačením rukama zabalíme a na koncích šišky uděláme z folie uzlíky.
- Knedle vaříme 5 minut, otočíme a pak vaříme ještě 20 minut.
Knedlík třený sváteční ke zvěřině, kachně, či huse recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 14 dkg tuku nebo másla
- 20 dkg žemlí
- 230 ml mléka
- 3 dkg tuku na osmažení
- 4 žloutky
- sůl
- sníh ze 4 bílků
Postup:
- tuk utřeme do pěny
- přidáváme jeden žloutek po druhém a každý dobře zatřeme
- když je tuk tuhý, mísu můžeme mírně nahřát, aby lépe napěnil
- do mléka rozpustíme sůl a přidáváme jí střídavě s moukou do utřeného těsta
- mléko nechť je vlažné, aby se vše nesráželo
- do těsta vmícháme na kostky nakrájenou, vychladlou osmaženou housku
- nakonec vmícháme sníh z bílků
- těsto vaříme ve vlhkém ubrousku pro udržení tvaru
- vaříme 1 hodinu
- vynikající k přírodní pečeni s vlastní šťávou
Houskový knedlík s droždím pravý recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 rovná kávová lžička soli
- 1 až 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
- kousek droždí, stačí velikosti hrášku
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Knedlík lahodný s uzeným masem recept
Ingredience:- 50 dkg žemlí
- 3 lžíce hrubé mouky
- sůl
- 3 vejce
- 0,5 litru mléka
- 20 dkg uzeného masa
Postup:
- žemle nakrájíme na kostky
- zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali sůl a žloutky
- přilijeme rozpuštěný tuk
- vmícháme na kostečky nakrájené uzené maso
- necháme 1 hodinu uležet až všechno mléko vsákne
- přidáme mouku, zamícháme a na pomoučněném prkně vytvoříme kulaté knedlíky velikosti citronu
- dobře je propracujeme
- vaříme v osolené vodě 20 - 25 minut
- uvařené omastíme například škvařenou slaninou
- můžeme vařit i jeden větší knedlík v potravinářské folii
Hrnečkové knedle
- sádlo na vymazání hrnečků
- 200 g polohrubé mouky (hrubé)
- sůl
- 1 - 2 vejce
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Tři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme sádlem. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a housku. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Směsí naplníme hrnečky. Hrnečky vložíme do vodní lázně - hrnec s vodou, voda aby sahala do třetiny hrnečků. Vaříme 25 minut.
Pak hrnečky necháme chvíli vychladnout, poté knedlíky vyklopíme.Editace: 22.6.2011 - 13:08
Počet článků v kategorii: 15
Url:krupicovy-knedlik