Krupicové noky
Krupicové noky recept
Ingredience:- 3/4 litru mléka
- 30 dkg krupice
- 7 dkg tuku
- 4 vejce
- sůl
Postup:
- do vody dáme vařit sůl a tuk
- když příjde do varu za stálého míchání přisýpáme krupici
- vaříme tak dlouho až se nelepí na vařečku
- do vychladnuté kaše vmícháme jedno vejce po druhém a dobře vpracujeme
- lžící namočenou ve vroucí vodě vytváříme nočky
- nočky vaříme 4 až 5 minut
- uvařené noky vyndáme a omastíme
- podáváme k masu
- nebo je posypeme tvarohem nastrouhaným či jinak ochutíme dle fantazie například polejeme ovocnou šťávou a podobně
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Moučné noky levný recept
Ingredience:- 6 dkg tuku
- sůl
- 1 vejce
- špetka prášku do pečiva
- 0,5 kg hladké mouky
- 375 ml mléka
Postup:
- nahřejeme tuk mírně v misce
- přidáváme sůl
- utřeme do pěny
- přidáme celé vejce a třeme asi 7 minut do napěnění
- hrstku mouky smícháme s práškem do pečiva
- ostatní mouky přidáváme po částech střídavě s mlékem k utřenému tuku
- těsto řádně vypracujeme
- mléko by mělo být vlažné aby se nám tuk nesrážel
- těsto necháme 30 minut odležet
- přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva
- nyní zavaříme do osolené, vařící vody
- vaříme 8-10 minut dle velikosti
- nočky vytváříme pomocí lžíce namočené do vařící vody
- nabereme menší část těsta a uhladíme o stěnu misky
Houskový knedlík jemný zámecký recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 0,5 litru mléka
- 20 dkg žemlí
- 4 žloutky
- 8 dkg tuku
- sůl
- ze 4 bílků sníh
Postup:
- mouku dame do mísy
- přilejeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se solí
- zpracujeme těsto
- žemle nakrájíme na kostečky
- nasypeme je na těsto
- polijeme rozpuštěným, ale chladným tukem
- necháme nejméně 1 hodinu odležet
- zamícháme žemle do těsta zároveň se sněhem
- těsto vaříme v potravinářské folii v požadovaném tvaru
- po 20 minutách obrátím
- vaříme dalších 40 minut
Karlovarské knedlíky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g housek na kostičky
- 250 ml mléka
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- petrželová nať
- Máslo rozpustíme a přilijeme vlažné mléko.
- Po vychladnutí do mléka vmícháme žloutka, mušk. oříšek, nasekanou petrželovou nať a nakonec kostečky housek.
- Vše smícháme a po chvíli zasypeme hrubou moukou a vmícháme z bílků sníh.
- Z těsta do potravinové folie vytvarujeme dvě šišky, přitlačením rukama zabalíme a na koncích šišky uděláme z folie uzlíky.
- Knedle vaříme 5 minut, otočíme a pak vaříme ještě 20 minut.
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Bramborové knedle
- 700 g vařených brambor
- 40 g másla
- 1 - 2 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g dětské krupice
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, zcela vychladnuté oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími oky. Přidáme sůl, vejce, mouku a krupici. Vypracujeme těsto vláčné, nesmí být řídké. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něho tvarujeme knedle dle našich představ. Vaříme v osolené vodě 10 - 15 minut ( těsto musí vyplavat ).
Těsto můžeme použít na šulánky s makem, plněné knedle s uzeninou, noky nebo knedle.
Editace: 22.6.2011 - 15:00
Počet článků v kategorii: 15
Url:krupicove-noky