Knedlíky kynuté
Knedlíky kynuté klasický výtečný recept ke všem omáčkám, masům, zelí a podobně.
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 kávová lžička soli
- 250 ml mléka
- 5 g droždí
- 1 vejce
Postup:
- droždí rozdrobíme do hrníčku
- přidáme vlažné mléko +30°C teplé
- necháme na teplém místě do doby než droždí vzejde
- přilijeme droždí do mouky
- přidáme mléko s rozkvedlaným vejcem a solí
- vypracujeme dosti tuhé těsto
- těsto poprášíme moukou a necháme 1 hodinu ukynout
- pak z něj vytvoříme váleček o průměru 5 až 7 cm
- váleček nakrájíme na díly, jejichž konce zakulatíme
- knedlíky dáme na pomoučněny vál, přikryjeme a 15 minut necháme odležet
- pak je vkládáme do vařící osolené vody
- 5 minut je vaříme pod poklicí
- pak je obrátíme
- vaříme dalších 3 až 5 minut bez poklice
- uvařené knedlíky hned po vyndání ve třech místech propíchneme vidličkou
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Krupicové noky recept
Ingredience:- 3/4 litru mléka
- 30 dkg krupice
- 7 dkg tuku
- 4 vejce
- sůl
Postup:
- do vody dáme vařit sůl a tuk
- když příjde do varu za stálého míchání přisýpáme krupici
- vaříme tak dlouho až se nelepí na vařečku
- do vychladnuté kaše vmícháme jedno vejce po druhém a dobře vpracujeme
- lžící namočenou ve vroucí vodě vytváříme nočky
- nočky vaříme 4 až 5 minut
- uvařené noky vyndáme a omastíme
- podáváme k masu
- nebo je posypeme tvarohem nastrouhaným či jinak ochutíme dle fantazie například polejeme ovocnou šťávou a podobně
Knedlík se sojovou moukou recept
Ingredience:- 45 dkg hrubé mouky
- 5 dkg sojové mouky
- sůl
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Karlovarské knedlíky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g housek na kostičky
- 250 ml mléka
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- petrželová nať
- Máslo rozpustíme a přilijeme vlažné mléko.
- Po vychladnutí do mléka vmícháme žloutka, mušk. oříšek, nasekanou petrželovou nať a nakonec kostečky housek.
- Vše smícháme a po chvíli zasypeme hrubou moukou a vmícháme z bílků sníh.
- Z těsta do potravinové folie vytvarujeme dvě šišky, přitlačením rukama zabalíme a na koncích šišky uděláme z folie uzlíky.
- Knedle vaříme 5 minut, otočíme a pak vaříme ještě 20 minut.
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Krupicový knedlík recept
Ingredience:- 10 dkg žemlí
- 2 vejce ( 2 žloutky a sníh ze dvou bílků)
- 25 dkg krupice
- 250 ml mléka
- sůl
Postup:
- uvedeme osolené mléko do varu
- nasypeme do něj krupici
- stáhneme z ohně a necháme 30 minut odpočinout
- přimícháme jedno vejce po druhém, či žloutky a sníh
- pokrájíme žemli na kostečky a přidáme
- vytvoříme potřebný tvar
- vaříme 45 minut v potravinářské folii
- pokud nepřidáme žemle, můžeme z tohot těsta vařit noky
Editace: 22.6.2011 - 14:02
Počet článků v kategorii: 15
Url:knedliky-kynute