Knedlík třený
Knedlík třený sváteční ke zvěřině, kachně, či huse recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 14 dkg tuku nebo másla
- 20 dkg žemlí
- 230 ml mléka
- 3 dkg tuku na osmažení
- 4 žloutky
- sůl
- sníh ze 4 bílků
Postup:
- tuk utřeme do pěny
- přidáváme jeden žloutek po druhém a každý dobře zatřeme
- když je tuk tuhý, mísu můžeme mírně nahřát, aby lépe napěnil
- do mléka rozpustíme sůl a přidáváme jí střídavě s moukou do utřeného těsta
- mléko nechť je vlažné, aby se vše nesráželo
- do těsta vmícháme na kostky nakrájenou, vychladlou osmaženou housku
- nakonec vmícháme sníh z bílků
- těsto vaříme ve vlhkém ubrousku pro udržení tvaru
- vaříme 1 hodinu
- vynikající k přírodní pečeni s vlastní šťávou
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Houskový knedlík s droždím pravý recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 rovná kávová lžička soli
- 1 až 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
- kousek droždí, stačí velikosti hrášku
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Knedlík se sojovou moukou recept
Ingredience:- 45 dkg hrubé mouky
- 5 dkg sojové mouky
- sůl
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Knedlíky kynuté klasický výtečný recept ke všem omáčkám, masům, zelí a podobně.
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 kávová lžička soli
- 250 ml mléka
- 5 g droždí
- 1 vejce
Postup:
- droždí rozdrobíme do hrníčku
- přidáme vlažné mléko +30°C teplé
- necháme na teplém místě do doby než droždí vzejde
- přilijeme droždí do mouky
- přidáme mléko s rozkvedlaným vejcem a solí
- vypracujeme dosti tuhé těsto
- těsto poprášíme moukou a necháme 1 hodinu ukynout
- pak z něj vytvoříme váleček o průměru 5 až 7 cm
- váleček nakrájíme na díly, jejichž konce zakulatíme
- knedlíky dáme na pomoučněny vál, přikryjeme a 15 minut necháme odležet
- pak je vkládáme do vařící osolené vody
- 5 minut je vaříme pod poklicí
- pak je obrátíme
- vaříme dalších 3 až 5 minut bez poklice
- uvařené knedlíky hned po vyndání ve třech místech propíchneme vidličkou
Těsto bramborové jednoduchý recept
Ingredience:- 25 dkg hrubé mouky
- 2 větší vařené, ustrouhané brambory
- 1 vejce
- sůl
- 60 ml mléka
Postup:
- den předem uvařené brambory nastrouháme
- smícháme se solí, moukou
- přidáme vejce a mlékem zaděláme tužší těsto
- hned můžeme tvořit knedlíky
- knedlíky vaříme 5-7 minut dle velikosti
Krupicový knedlík recept
Ingredience:- 10 dkg žemlí
- 2 vejce ( 2 žloutky a sníh ze dvou bílků)
- 25 dkg krupice
- 250 ml mléka
- sůl
Postup:
- uvedeme osolené mléko do varu
- nasypeme do něj krupici
- stáhneme z ohně a necháme 30 minut odpočinout
- přimícháme jedno vejce po druhém, či žloutky a sníh
- pokrájíme žemli na kostečky a přidáme
- vytvoříme potřebný tvar
- vaříme 45 minut v potravinářské folii
- pokud nepřidáme žemle, můžeme z tohot těsta vařit noky
Editace: 22.6.2011 - 10:57
Počet článků v kategorii: 15
Url:knedlik-treny