Karlovarské knedlíky
Karlovarské knedlíky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 250 g housek na kostičky
- 250 ml mléka
- čtvrt lžičky muškátového oříšku
- petrželová nať
- Máslo rozpustíme a přilijeme vlažné mléko.
- Po vychladnutí do mléka vmícháme žloutka, mušk. oříšek, nasekanou petrželovou nať a nakonec kostečky housek.
- Vše smícháme a po chvíli zasypeme hrubou moukou a vmícháme z bílků sníh.
- Z těsta do potravinové folie vytvarujeme dvě šišky, přitlačením rukama zabalíme a na koncích šišky uděláme z folie uzlíky.
- Knedle vaříme 5 minut, otočíme a pak vaříme ještě 20 minut.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Bramborové knedle
- 700 g vařených brambor
- 40 g másla
- 1 - 2 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g dětské krupice
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, zcela vychladnuté oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími oky. Přidáme sůl, vejce, mouku a krupici. Vypracujeme těsto vláčné, nesmí být řídké. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něho tvarujeme knedle dle našich představ. Vaříme v osolené vodě 10 - 15 minut ( těsto musí vyplavat ).
Těsto můžeme použít na šulánky s makem, plněné knedle s uzeninou, noky nebo knedle.
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Těsto bramborové jednoduchý recept
Ingredience:- 25 dkg hrubé mouky
- 2 větší vařené, ustrouhané brambory
- 1 vejce
- sůl
- 60 ml mléka
Postup:
- den předem uvařené brambory nastrouháme
- smícháme se solí, moukou
- přidáme vejce a mlékem zaděláme tužší těsto
- hned můžeme tvořit knedlíky
- knedlíky vaříme 5-7 minut dle velikosti
Hrnečkové knedle
- sádlo na vymazání hrnečků
- 200 g polohrubé mouky (hrubé)
- sůl
- 1 - 2 vejce
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Tři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme sádlem. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a housku. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Směsí naplníme hrnečky. Hrnečky vložíme do vodní lázně - hrnec s vodou, voda aby sahala do třetiny hrnečků. Vaříme 25 minut.
Pak hrnečky necháme chvíli vychladnout, poté knedlíky vyklopíme.Knedlík se sojovou moukou recept
Ingredience:- 45 dkg hrubé mouky
- 5 dkg sojové mouky
- sůl
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Editace: 22.6.2011 - 12:47
Počet článků v kategorii: 15
Url:karlovarske-knedliky