Hrnečkové knedle
Hrnečkové knedle
- sádlo na vymazání hrnečků
- 200 g polohrubé mouky (hrubé)
- sůl
- 1 - 2 vejce
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Tři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme sádlem. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a housku. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Směsí naplníme hrnečky. Hrnečky vložíme do vodní lázně - hrnec s vodou, voda aby sahala do třetiny hrnečků. Vaříme 25 minut.
Pak hrnečky necháme chvíli vychladnout, poté knedlíky vyklopíme.15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Houskový knedlík jemný zámecký recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 0,5 litru mléka
- 20 dkg žemlí
- 4 žloutky
- 8 dkg tuku
- sůl
- ze 4 bílků sníh
Postup:
- mouku dame do mísy
- přilejeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se solí
- zpracujeme těsto
- žemle nakrájíme na kostečky
- nasypeme je na těsto
- polijeme rozpuštěným, ale chladným tukem
- necháme nejméně 1 hodinu odležet
- zamícháme žemle do těsta zároveň se sněhem
- těsto vaříme v potravinářské folii v požadovaném tvaru
- po 20 minutách obrátím
- vaříme dalších 40 minut
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Bramborové knedle
- 700 g vařených brambor
- 40 g másla
- 1 - 2 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g dětské krupice
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, zcela vychladnuté oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími oky. Přidáme sůl, vejce, mouku a krupici. Vypracujeme těsto vláčné, nesmí být řídké. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něho tvarujeme knedle dle našich představ. Vaříme v osolené vodě 10 - 15 minut ( těsto musí vyplavat ).
Těsto můžeme použít na šulánky s makem, plněné knedle s uzeninou, noky nebo knedle.
Moučné noky levný recept
Ingredience:- 6 dkg tuku
- sůl
- 1 vejce
- špetka prášku do pečiva
- 0,5 kg hladké mouky
- 375 ml mléka
Postup:
- nahřejeme tuk mírně v misce
- přidáváme sůl
- utřeme do pěny
- přidáme celé vejce a třeme asi 7 minut do napěnění
- hrstku mouky smícháme s práškem do pečiva
- ostatní mouky přidáváme po částech střídavě s mlékem k utřenému tuku
- těsto řádně vypracujeme
- mléko by mělo být vlažné aby se nám tuk nesrážel
- těsto necháme 30 minut odležet
- přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva
- nyní zavaříme do osolené, vařící vody
- vaříme 8-10 minut dle velikosti
- nočky vytváříme pomocí lžíce namočené do vařící vody
- nabereme menší část těsta a uhladíme o stěnu misky
Knedlík z krájených žemlí jemný recept
Ingredience:- 50 dkg žemlí
- 3 lžíce hrubé mouky
- sůl
- 3 vejce
- 0,5 litru mléka
Postup:
- žemle nakrájíme na kostky
- zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali sůl a žloutky
- přilijeme rozpuštěný tuk
- necháme 1 hodinu uležet až všechno mléko vsákne
- přidáme mouku, zamícháme a na pomoučněném prkně vytvoříme kulaté knedlíky velikosti citronu
- dobře je propracujeme
- vaříme v osolené vodě 20 - 25 minut
- uvařené omastíme
- můžeme vařit i jeden větší knedlík v potravinářské folii
Datum: / 8.3.2011 - 18:53
Počet článků v kategorii: 15
Url:hrneckove-knedle