Houskový knedlík s droždím
Houskový knedlík s droždím pravý recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 rovná kávová lžička soli
- 1 až 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
- kousek droždí, stačí velikosti hrášku
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Krupicový knedlík recept
Ingredience:- 10 dkg žemlí
- 2 vejce ( 2 žloutky a sníh ze dvou bílků)
- 25 dkg krupice
- 250 ml mléka
- sůl
Postup:
- uvedeme osolené mléko do varu
- nasypeme do něj krupici
- stáhneme z ohně a necháme 30 minut odpočinout
- přimícháme jedno vejce po druhém, či žloutky a sníh
- pokrájíme žemli na kostečky a přidáme
- vytvoříme potřebný tvar
- vaříme 45 minut v potravinářské folii
- pokud nepřidáme žemle, můžeme z tohot těsta vařit noky
Knedlík se sojovou moukou recept
Ingredience:- 45 dkg hrubé mouky
- 5 dkg sojové mouky
- sůl
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 dkg žemlí
Postup:
- do mísy dáme mouku
- rozdrobíme do ní jemně droždí
- v tekutině rozkvedláme žloutky se solí a zaděláme vláčné těsto
- vypracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé, dělá puchýře, které praskají a nechytá se vařečky
- těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu aby byl velmi chutný
- před zavařením přimícháme žemle na kostečky nakrájené a mírně opražené
- omoučíme si ruku
- na prkénku tvoříme šišky 20 x 5 cm
- šišky vaříme 20 až 30 minut
Houskový knedlík jemný zámecký recept
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 0,5 litru mléka
- 20 dkg žemlí
- 4 žloutky
- 8 dkg tuku
- sůl
- ze 4 bílků sníh
Postup:
- mouku dame do mísy
- přilejeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky se solí
- zpracujeme těsto
- žemle nakrájíme na kostečky
- nasypeme je na těsto
- polijeme rozpuštěným, ale chladným tukem
- necháme nejméně 1 hodinu odležet
- zamícháme žemle do těsta zároveň se sněhem
- těsto vaříme v potravinářské folii v požadovaném tvaru
- po 20 minutách obrátím
- vaříme dalších 40 minut
Těsto bramborové jednoduchý recept
Ingredience:- 25 dkg hrubé mouky
- 2 větší vařené, ustrouhané brambory
- 1 vejce
- sůl
- 60 ml mléka
Postup:
- den předem uvařené brambory nastrouháme
- smícháme se solí, moukou
- přidáme vejce a mlékem zaděláme tužší těsto
- hned můžeme tvořit knedlíky
- knedlíky vaříme 5-7 minut dle velikosti
Editace: 22.6.2011 - 10:35
Počet článků v kategorii: 15
Url:houskovy-knedlik-pravy-s-drozdim