Bramborové knedle
Bramborové knedle
- 700 g vařených brambor
- 40 g másla
- 1 - 2 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g dětské krupice
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, zcela vychladnuté oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími oky. Přidáme sůl, vejce, mouku a krupici. Vypracujeme těsto vláčné, nesmí být řídké. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něho tvarujeme knedle dle našich představ. Vaříme v osolené vodě 10 - 15 minut ( těsto musí vyplavat ).
Těsto můžeme použít na šulánky s makem, plněné knedle s uzeninou, noky nebo knedle.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Knedlík z krájených žemlí jemný recept
Ingredience:- 50 dkg žemlí
- 3 lžíce hrubé mouky
- sůl
- 3 vejce
- 0,5 litru mléka
Postup:
- žemle nakrájíme na kostky
- zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali sůl a žloutky
- přilijeme rozpuštěný tuk
- necháme 1 hodinu uležet až všechno mléko vsákne
- přidáme mouku, zamícháme a na pomoučněném prkně vytvoříme kulaté knedlíky velikosti citronu
- dobře je propracujeme
- vaříme v osolené vodě 20 - 25 minut
- uvařené omastíme
- můžeme vařit i jeden větší knedlík v potravinářské folii
Knedlíky kynuté klasický výtečný recept ke všem omáčkám, masům, zelí a podobně.
Ingredience:- 0,5 kg hrubé mouky
- 1 kávová lžička soli
- 250 ml mléka
- 5 g droždí
- 1 vejce
Postup:
- droždí rozdrobíme do hrníčku
- přidáme vlažné mléko +30°C teplé
- necháme na teplém místě do doby než droždí vzejde
- přilijeme droždí do mouky
- přidáme mléko s rozkvedlaným vejcem a solí
- vypracujeme dosti tuhé těsto
- těsto poprášíme moukou a necháme 1 hodinu ukynout
- pak z něj vytvoříme váleček o průměru 5 až 7 cm
- váleček nakrájíme na díly, jejichž konce zakulatíme
- knedlíky dáme na pomoučněny vál, přikryjeme a 15 minut necháme odležet
- pak je vkládáme do vařící osolené vody
- 5 minut je vaříme pod poklicí
- pak je obrátíme
- vaříme dalších 3 až 5 minut bez poklice
- uvařené knedlíky hned po vyndání ve třech místech propíchneme vidličkou
Chlupaté knedlíky
- 900 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 280 g hrubé mouky
800 g brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a pak odlijeme vylouženou tekutinu. 100 g brambor uvaříme ve slupce, vychládlé oloupeme a nastrouháme na struhadle. Smícháme nastrouhané syrové brambory s vařenými, přidáme sůl, vejce a mouku. Lžící odebíráme těsto - tvoříme noky a vaříme je v osolené vodě asi 10 - 12 minut.
Hrnečkové knedle
- sádlo na vymazání hrnečků
- 200 g polohrubé mouky (hrubé)
- sůl
- 1 - 2 vejce
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky nakrájené na kostičky
Tři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme sádlem. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a housku. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Směsí naplníme hrnečky. Hrnečky vložíme do vodní lázně - hrnec s vodou, voda aby sahala do třetiny hrnečků. Vaříme 25 minut.
Pak hrnečky necháme chvíli vychladnout, poté knedlíky vyklopíme.Krupicové noky recept
Ingredience:- 3/4 litru mléka
- 30 dkg krupice
- 7 dkg tuku
- 4 vejce
- sůl
Postup:
- do vody dáme vařit sůl a tuk
- když příjde do varu za stálého míchání přisýpáme krupici
- vaříme tak dlouho až se nelepí na vařečku
- do vychladnuté kaše vmícháme jedno vejce po druhém a dobře vpracujeme
- lžící namočenou ve vroucí vodě vytváříme nočky
- nočky vaříme 4 až 5 minut
- uvařené noky vyndáme a omastíme
- podáváme k masu
- nebo je posypeme tvarohem nastrouhaným či jinak ochutíme dle fantazie například polejeme ovocnou šťávou a podobně
Datum: / 8.3.2011 - 18:44
Počet článků v kategorii: 15
Url:bramborove-knedle