Káva v džezvě
Káva vařená v nádobě zvané džezva recept
Co je to džezva?Ingredience:
- semletá kávová zrna
- cukr
- voda
Postup:
- v uvedeném pořadí se vloží ingredience do džezvy.
- na šálek nápoje se dávají dvě plné kávové lžičky kávy a jedna kávová lžička cukru
- když směs v džezvě začne vařit, džezvu stáhneme z plamene po dobu než opadne pěna
- při varu tekutina vystoupí až po horní okraj
- tekutina v džezvě se takto přivede do varu třikrát
- pak již můžeme podávat
- do připraveného nápoje se přidává mletý kardamom, na jeden šálek jedno semínko kardamomu
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Sirup z kopřiv mladých
Složení:- 80 dkg kopřiv (mladých)
- 3,5 kg cukru krystal (jedná se o sirup, proto tolik cukru)
- 3,5l vody
- 4 citrony
- 14 dkg kyseliny citrónové
Postup:
Citrony nakrájíme na plátky a povaříme kyselinu citronovou. Vše pak promícháme a necháme odstát asi 24 hodin. Pak nálev přecedíme a smícháme s 3,5 kg cukru.
Ledová káva se šlehačkou recept
Ingredience na dva šálky:- 300 ml plnotučného mléka
- 2 - 4 kávové lžičky kávy
- 150 ml vody
- vanilkový cukr
- 20 g cukru krystal (dle zvyku)
Postup:
Uvaříme kávu, přefiltrujeme, necháme vychladnout, řádně smícháme s cukrem krystal, vanilkovým cukrem a mlékem. Dáme do ledničky vychladnout. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou, zmrzlinou a podobně.
Obilná káva zdravá od babičky - recept
Ingredience na 1 šálek:10 g mletého žita, nebo 1/2 lžičky cikorky
Postup:
Umleté žito, či cikorku dáme do studené konvice a necháme přejít varem. Scedíme do vyhřáté konvice.
Ledový čaj citronový recept
Ingredience:- 8-10 kostek cukru
- 1 litr vody
- čaj který máme rádi
- 2 ks citronu
- 1 ks pomeranče
Postup:
Spaříme rychle (aby nebyl trpký) silný čaj, který máme rádi a vylijeme do vody, ve které jsme rozmíchali cukr. Necháme zchladit a přidáme šťávu z citronu a pomeranče. Můžeme zkusit i různé (domácí) sirupy z malin, ostružin a podobně. Sklenici ozdobíme kolečkem citronu, popřípadě přidáme kostky ledu.
VAJEČNÝ LIKÉR
- 6 žloutků
- 25 dkg prášk. cukru
- dokonale utřeme - třeme asi 15 - 20 minut
K tomu se pak přileje 1 kondenzované slazené mléko a 1 neslazené kondenzované mléko, dobře promícháme. Pak se přidá 1 vanil. cukr a nakonec za stálého míchání pramínkem přiléváme 1/2 l tuzemského r.
Editace: 26.6.2011 - 12:20
Počet článků v kategorii: 12
Url:kava-v-dzezve