Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Přerovský štrůdl


Recept na Přerovský štrůdl

Ingerdience:
  • 400 g hladké mouky
  • 1/4 kg 100% tuku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce vody
  • špetka soli

Postup přípravy:
Tuk nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami v těsto a necháme do druhého dne v lednici. Těsto rozválíme v nohavice, potřeme rozpuštěným máslem, klademe strouhaná jablka - mohou být i krájená na větší kousky, posypeme cukrem, skořicí a strouhankou ( i na rozpuštěné máslo), zabalíme a opět potřeme máslem. Po povrchu propíchneme vidličkou.


32LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


25

Šlehačková bábovka | slehackova-babovka


Šlehačková bábovka

  • 250 g cukru ( i míň)
  • 250 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka (250 ml)
  • 1 pr. do pečiva
  • kakao

Vyšleháme cukr, celá vejce a šlehačku, pak přidáme mouku a prášek do peč.

Promícháme, půlku těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, druhou půlku těsta obarvíme kakaem.

Kakaové těsto nalijeme na světlou část a pečeme v hodně rozehřáté troubě, po chvíli zeslabíme na 180 st. C a dopékáme zvolna.
9

LISTOVÉ TĚSTO | listove-testo


LISTOVÉ TĚSTO

Vodánek:
  • 1/4 kg mouky hladké
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octu
  • špetka soli
  • vlažná voda podle potřeby (jako na nudlové těsto)

Vypracujeme těsto 1/2 hodiny ručně. ( co nejméně mouky na vále) Dáme na talíř, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme do lednice.

Tukové těsto:
  • 1/8 másla
  • 1/8 kg smetolu
  • 12 dkg hladké mouky (lepší)

Vychládlý tuk nastrouháme na struhadle a vypracujeme s moukou v těsto a necháme chvíli v lednici.

Do těsta vodánku vložíme tukové těsto, zabalíme, rozválíme a opět zabalíme . Rozvalování a balení opakujeme celkem 3x po hodinových intervalech. V přestávkách těsto uchváváme v lednici.

6

Hraběnčín koláč | hrabencin-kolac


HRABĚNČIN KOLÁČ - moučník nejen pro hrabata.

Ingredience:
  • 400 g mouky polohrubé
  • 4 vejce
  • 250 g másla (tuku)
  • 2 vanil cukry
  • 5 - 6 jablek
  • 70 g strouhaných ořechů
  • 100 g cukr moučka
  • 0,5 pr. do pečiva

Smícháme ( nejlépe ručně na vále) máslo se žloutky a cukrem, přidáme mouku s pr. do pečiva a vypracujeme těsto. 1/2 těsta oddělíme, druhou polovinu rozválíme na plech. Na těsto klademe strouhaná jablka a ořechy, potom tuhý sníh z bílků. Nakonec první polovina těsta nastrouháme nahoru a dáme péct.

18

Duhové řezy | duhove-rezy


DUHOVÉ ŘEZY

  • 6 žloutků
  • 18 dkg cukr moučka
  • 3 ks vanilkové pudingy
  • 1/4 pr. do pečiva
  • sníh ze 6 bílků

Utřeme žloutka s cukrem , přidáme ostatní přísady. Těsto vylejeme na vymaštěný a vysypaný plech. Po upečení piškot potřeme marmeládou.

Uvaříme kávu a přilijeme do ní rum. Do této tekutiny namáčíme piškoty a klademe jeden vedle druhého na piškot s marmeládou.

Mezitím uvaříme slazené kondenzované mléko na karamel (1 - 1,5 hod. v hrnci nebo v papiňáku asi 3/4 hodiny). Utřeme 1/4 kg másla s kakaem a postupně přidáváme karamel tak, aby se krém nesrazil. Krémem natřeme piškoty a dáme vychladit do lednice. Ztuhlé potřeme čokoládou.

22

Banánová bábovka | bananova-babovka


Banánová bábovka

  • 2 vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 150 g másla
  • 5 hodně zralých banánů
  • 1 díl vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 100 g vlašských ořechů

V míse šleháme cukr s tukem, vmícháme vejce a rozmačkáme banány s vodou. Ještě 30 sekund prošleháme a vsypeme promíchané ostatní přísady a nakonec sekaná jádra ořechů. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve středně horké troubě asi 35 - 40 minut. Můžeme zdobit citronovou polevou, bábovka zůstane dlouho vláčná a nevysychá.


Datum: / 22.10.2010 - 21:35
Počet článků v kategorii: 32
Url:prerovsky-strudl
Share
Share
Tweet