Marokánky
MAROKÁNKY
- 1/4 l mléka
- 2 dkg másla
- 8 dkg cukru
- 3 dkg mouky hladké
- 10 dkg kandované pomerančové kůry
- 5 dkg dýně
- 10 dkg mandlí nebo ořechů popřípadě sušené nebo kandované třešně dle chuti
V mléce rozkvedláme mouku, přidáme máslo, cukr a povaříme ve vodní lázni. Do vychladlého přidáme ostatní ingredience. Lžičkou tvoříme placičky na vymaštěný a vysypaný plech (nebo na pečící papír) daleko od sebe.
Pečeme je do světlehněda a ještě teplé je sundáváme z plechu vychladnout. Potíráme čokoládovou polevou.
32LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
- 10 dkg hladké mouky
- 8 dkg nemletých ovesných vloček
- 8 dkg másla (může být i hera)
- 8 dkg mletých vlašských ořechů
- 8 dkg cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Všechny přísady smícháme a uhněteme z nich těsto. Tvarujeme malé placičky o průměru asi 2 cm a klademe na pečící papír. Je nutno pracovat ručně, protože těsto nelze válet ani vykrajovat. Pečeme na 170 st. C asi 10 minut, dokud nezrůžoví.
LISTOVÉ TĚSTO
Vodánek:- 1/4 kg mouky hladké
- 2 žloutky
- 2 lžíce octu
- špetka soli
- vlažná voda podle potřeby (jako na nudlové těsto)
Vypracujeme těsto 1/2 hodiny ručně. ( co nejméně mouky na vále) Dáme na talíř, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme do lednice.
Tukové těsto:- 1/8 másla
- 1/8 kg smetolu
- 12 dkg hladké mouky (lepší)
Vychládlý tuk nastrouháme na struhadle a vypracujeme s moukou v těsto a necháme chvíli v lednici.
Do těsta vodánku vložíme tukové těsto, zabalíme, rozválíme a opět zabalíme . Rozvalování a balení opakujeme celkem 3x po hodinových intervalech. V přestávkách těsto uchváváme v lednici.
Perníčky s medem - recept
Ingredience:- 40 dkg hladké mouky
- 3 lžíce medu
- 16 dkg mletého cukru
- 6 dkg tuku (hera, visa, smetol)
- 2 vejce
- 1 kávová lžička koření ( mletá skořice, hřebíček, anýz)
- 1 kávová lžička sody ROVNÁ NE VRCHOVATÁ
- kakao na obarvení
Postup:
Na desku dáme mouku se sodou a kořením. V hrníčku rozšleháme vejce, cukr, tekutý med a změklý tuk. Vléváme pomalu do mouky a zpracováváme pomalu nožem a potom rukou v hladké těsto. Uděláme bochánek a necháme 1 hodinu odpočinout přikrytý igelitem. Potom vyválíme na tloušťku 0,5 cm a vykrájíme tvary, které klademe na plech a potíráme rozšlehaným vejcem.
BÍLKOVÁ POLEVA
1 bílek
13 – 15 dkg jemně prosetého cukru
Vymíchat na nestékající polevu. Přidáme trochu citronové šťávy.
Banánová bábovka
- 2 vejce
- 200 g cukr krupice
- 150 g másla
- 5 hodně zralých banánů
- 1 díl vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 100 g vlašských ořechů
V míse šleháme cukr s tukem, vmícháme vejce a rozmačkáme banány s vodou. Ještě 30 sekund prošleháme a vsypeme promíchané ostatní přísady a nakonec sekaná jádra ořechů. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve středně horké troubě asi 35 - 40 minut. Můžeme zdobit citronovou polevou, bábovka zůstane dlouho vláčná a nevysychá.
Vše smícháme a pak můžeme vlít do formy a péci.
Datum: / 12.12.2010 - 16:29
Počet článků v kategorii: 32
Url:marokanky