LISTOVÉ TĚSTO
LISTOVÉ TĚSTO
Vodánek:- 1/4 kg mouky hladké
- 2 žloutky
- 2 lžíce octu
- špetka soli
- vlažná voda podle potřeby (jako na nudlové těsto)
Vypracujeme těsto 1/2 hodiny ručně. ( co nejméně mouky na vále) Dáme na talíř, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme do lednice.
Tukové těsto:- 1/8 másla
- 1/8 kg smetolu
- 12 dkg hladké mouky (lepší)
Vychládlý tuk nastrouháme na struhadle a vypracujeme s moukou v těsto a necháme chvíli v lednici.
Do těsta vodánku vložíme tukové těsto, zabalíme, rozválíme a opět zabalíme . Rozvalování a balení opakujeme celkem 3x po hodinových intervalech. V přestávkách těsto uchváváme v lednici.
32LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Linecké košíčky s jablkovou náplní
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo hery
- 80 g cukr moučka
- 1 vejce
Z těsta upečeme košíčky. Plníme jablkovou náplní. Povrch zalijeme čokoládovou polevou.
Jablková náplň:
- 300 g cukr krystal
- 1/8 l vody svařit s cukrem
- 300 g jablek strouhaných nahrubo
- 100 g mletých ořechů
- 50 g kandované pomerančové kůry
- r um dle chuti
Perníčky s medem - recept
Ingredience:- 40 dkg hladké mouky
- 3 lžíce medu
- 16 dkg mletého cukru
- 6 dkg tuku (hera, visa, smetol)
- 2 vejce
- 1 kávová lžička koření ( mletá skořice, hřebíček, anýz)
- 1 kávová lžička sody ROVNÁ NE VRCHOVATÁ
- kakao na obarvení
Postup:
Na desku dáme mouku se sodou a kořením. V hrníčku rozšleháme vejce, cukr, tekutý med a změklý tuk. Vléváme pomalu do mouky a zpracováváme pomalu nožem a potom rukou v hladké těsto. Uděláme bochánek a necháme 1 hodinu odpočinout přikrytý igelitem. Potom vyválíme na tloušťku 0,5 cm a vykrájíme tvary, které klademe na plech a potíráme rozšlehaným vejcem.
BÍLKOVÁ POLEVA
1 bílek
13 – 15 dkg jemně prosetého cukru
Vymíchat na nestékající polevu. Přidáme trochu citronové šťávy.
BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK
- 6 bílků
- 18 dkg cukr moučka
- 18 dkg mouka polohrubá
- 9 dkg rozpuštěného másla
- kandované ovoce
- sekané ořechy
- nakrájená čokoláda
Do tuhého bílkového sněhu zašleháme cukr, potom máslo, mouku a ostatní ingredience.
Množství je na 2 chlebíčkové formy.
- 10 dkg hladké mouky
- 8 dkg nemletých ovesných vloček
- 8 dkg másla (může být i hera)
- 8 dkg mletých vlašských ořechů
- 8 dkg cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Všechny přísady smícháme a uhněteme z nich těsto. Tvarujeme malé placičky o průměru asi 2 cm a klademe na pečící papír. Je nutno pracovat ručně, protože těsto nelze válet ani vykrajovat. Pečeme na 170 st. C asi 10 minut, dokud nezrůžoví.
RAKVIČKY zákusky recept
- 2 žloutka
- 6 - 8 dkg cukr moučka
- trochu cukru vanilkového
Vše vyšleháme do husté hmoty. Plníme formy rakviček do poloviny. Aby se rakvičky dobře vyklopily, musíme je vymastit sádlem. Z této dávky je asi 10 rakviček.
Datum: / 10.11.2010 - 17:2
Počet článků v kategorii: 32
Url:listove-testo