Úvod
Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.Papinův hrnec popis principu a účelu
Papinův hrnce slouží k rychlejší tepelné úpravě surovin vařením.Značky kvalitních tlakových hrnců:
- Fagor
- Tescoma
- Tefal
- Avair
Popis funkce tlakového hrnce
- Papinův hrnec se skládá z nádoby a vzduchotěsné poklice, která se vsune do hrnce a pomocí páky přitiskne k lemu otvoru hrnce, nebo poklice má zářezy které se zasunou do zářezů na horní obrubě hrnce a poklicí se pootočí, čímž dojde k jejímu zajištění.
- V Papinově hrnci se dosáhne vyššího tlaku a tím i bodu varu 130°C čímž se pokrm mnohem dříve uvaří.
- Za normálního tlaku je bod varu vody 100°C, ale Papinův hrnec je vzduchotěsně uzavřen, proto při zahřívání vody a jejím vypařování dochází ke zvýšení tlaku až do určité mezní hranice. Pak je přebytečný tlak páry vypouštěn buď ventilem se závažím, nebo při poškození tohoto ventilu ventilem nouzovým opatřeným membránou, která tlakem pukne a dojde k vyfouknutí přebytečného tlaku a tak je zabráněno roztržení nádoby.
- Papinův hrnec uchovává více aroma a chutě upravovaných potravin, ale údajně je to i nežádoucí, protože při klasickém vaření v běžném hrnci páry odcházejí i s částí případných škodlivých látek, které jsou stále více v potravinách obsažený.
- Nevýhody Papinových hrnců je možnost opaření hlavně při dotyku ventilu rukou, protože kapalina i odcházející páry mají vyšší teplotu a dále možnost roztržení nádoby tlakem pokud by všechny ventily byly ucpány, ale tato možnost je u moderních značkových hrnců téměř vyloučena
- Výhoda - významná úspora energie při přípravě pokrmů
Termohrnky - popis funkce, druhy, značky.
Účel: Uchovat co nejdéle určitou teplotu tekutiny tedy buď chladnou v letních měsících, nebo horkou v zimě.
Cena termohrnku: V roce 2010 se dal pořídit za cenu v rozmezí 100 až 200 KCZ.
Materiál termohrnku: Nejčastěji plast, nerez ocel, keramika. Nejvhodnější je keramika, ale ocel zase vydrží pád z výšky.
Termohrnky z nerezové oceli mají dvojité stěny. Mezi stěnami je dutina obsahující vzduch, nebo vakuum, které nejlépe izoluje a zabrání přestupu tepla tekutiny do okolí.
Tyto termohrnky mohou mít i elektrické přihřívání tekutiny pomocí 12V baterie tudíž vhodné pro kempování. Termohrnky z nerezové oceli mohou mít i uzávěr většinou plastový, který udrží nápoj déle např. horký. Některé mají i karabinku, či poutko, takže si jej můžete pověsit za opasek.
Nerezové termohrnky nejsou vhodné pro ohřev na přímém ohni, varné plotně atd. protože jejich izolační schopnosti zabrání přestupu tepla z plotny k tekutině v hrnku.
Oblíbené termohrnky jsou značky TESCOMA,Tchibo , BLOMUS
Plastové termohrnky: Bývají nejlevnější do 100 KCZ (r 2010). Jsou vhodné pro OUTDOOR aktivity pro svoji nízkou hmotnost.
Keramické termohrnky bývají často konstrukčně podobné hrnkům nerezovým, ale nerezová termonádoba je "obalena" keramickou vrstvou. Keramické termohrnky se lépe hodí do kuchyní, kde používáte především keramické nádobí - lépe ladí s okolím. Mají vyšší hmotnost, jak plastové termohrnky a tudíž nejsou tak vhodné pro OUTDOOR aktivity (kempování, stanování).
Termohrnek schéma:
Pokud cukr rozpustíme v kapalině, například vodě tak 1 kilogram cukru krystal zvýší objem kapaliny asi o 0.6 litru.
Tedy, pokud do litru vody nasypeme 1 kg cukru získáme 1.6 litru roztoku.
Date: 16.07.2013 - 14:10Z čeho tloustneme - nasycené tuky
- nasycené tuky - jsou v mase, plnotučných mléčných výrobcích
- trans tuky - přepálené, smažené potraviny, koláče, sušenky, margaríny(některé)
- nasycené tuky zvedají hladinu cholesterolu, ucpávají tepny, zvyšují riziko infarktu a zkracují délku lidského života
Rostlinné oleje výhody
- jsou zdravé a odbourávají cholesterol
- snižují riziko zánětů
- jsou přirozené pro lidský organizmus, vždyť semena tvořila potravu našich předků z největší části
- nenasycené tuky chrání před srdečními a cévními onemocněními
- kanolový olej (druh olivového oleje) má velký podíl na délce života lidí žijících v středomořské oblasti
- vhodné je rostlinné oleje občas střídat s oleji z mořských ryb
Výroba rostlinných olejů - video a popis technologie výroby
Editace: 14.5.2020 - 14:45
Počet článků v kategorii: 14
Url:uvod