Servis souprava nádobí
Popis a význam jednotlivých sad nádobí a jejich užití v průběhu dne
Servis jinak jídelní souprava sloužící k podávání jídel, pokrmů i nápojů.
Servis je zpravidla z jednoho druhu materiálu s jednotným designem - dekorem, ale moderní designeři mnohdy nějaké pravidlo záměrně nedodrží, aby tak vznikl dojem zdánlivé nahodilosti.
Servisy - soubory nádobí nejsou jen pro určitý druh pokrmu či nápoje, ale také je určující i doba v průběhu dne.
Tudíž rozeznáváme servisy dle denní doby:- snídaňové
- obědové
Servisy dle druhu nápoje:
- čajové servisy
- kávové servisy
- pivní servisy
- vinné servisy
- likérové servisy
Materiály, ze kterých jsou servisy nejčastěji vyrobeny:
- zlato, stříbro, cín - luxusní většinou historické hradní, či zámecké servisy
- porcelán, keramika, sklo - od roku 1708 (objevení výroby porcelánu v Evropě) po současnost
Čínský porcelán
Čínský porcelán je keramika vynalezena v Číně již před našim letopočtem). Evropanům dlouho trvalo, než se jim podařilo čínský porcelán napodobit, protože Číňané měli na jeho výrobu vhodnější suroviny a pro Evropany to byla složitá cesta, než po nesčetných pokusech se podařilo vypálit keramiku se shodnými vlastnostmi a to relativně nedávno - roku 1708 a známe jej pod názvem míšeňský porcelán složený z kaolínu, živce a křemičitého písku.S čínským porcelánem se můžete setkat na mnoha zámcích například zajímavou expozici vlastní zámek Klášterec nad Ohří, nebo zámek v Hluboké nad Vltavou.
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Pokud cukr rozpustíme v kapalině, například vodě tak 1 kilogram cukru krystal zvýší objem kapaliny asi o 0.6 litru.
Tedy, pokud do litru vody nasypeme 1 kg cukru získáme 1.6 litru roztoku.
Date: 16.07.2013 - 14:10Dávka suroviny (masa, tuku, brambor) na jednu osobu recept
Maso:Na 10 dkg upraveného masa potřebujeme syrového:
- na vaření 15 dkg
- na krátké opékání 13 dkg
- na pečení 15 dkg
- karbanátky 8 dkg
- ryby pečené 12 - 15 dkg
- kuře velké na 4 porce
- husa na 10 porcí
- kachna na 6 až 8 porcí
- slepice 6 až 8 porcí
- krocan až 12 porcí (5kg)
- králík 4 - 6 porcí
Přílohy na osobu:
- zelenina 15 dkg
- brambory 25 dkg
- luštěniny 5 dkg
- rýže 10 dkg
- mouky na knedlíky 10 dkg
- hotové těstoviny 10 dkg
Polévky: 1 litr polévky pro 3-4 osoby
Termohrnky - popis funkce, druhy, značky.
Účel: Uchovat co nejdéle určitou teplotu tekutiny tedy buď chladnou v letních měsících, nebo horkou v zimě.
Cena termohrnku: V roce 2010 se dal pořídit za cenu v rozmezí 100 až 200 KCZ.
Materiál termohrnku: Nejčastěji plast, nerez ocel, keramika. Nejvhodnější je keramika, ale ocel zase vydrží pád z výšky.
Termohrnky z nerezové oceli mají dvojité stěny. Mezi stěnami je dutina obsahující vzduch, nebo vakuum, které nejlépe izoluje a zabrání přestupu tepla tekutiny do okolí.
Tyto termohrnky mohou mít i elektrické přihřívání tekutiny pomocí 12V baterie tudíž vhodné pro kempování. Termohrnky z nerezové oceli mohou mít i uzávěr většinou plastový, který udrží nápoj déle např. horký. Některé mají i karabinku, či poutko, takže si jej můžete pověsit za opasek.
Nerezové termohrnky nejsou vhodné pro ohřev na přímém ohni, varné plotně atd. protože jejich izolační schopnosti zabrání přestupu tepla z plotny k tekutině v hrnku.
Oblíbené termohrnky jsou značky TESCOMA,Tchibo , BLOMUS
Plastové termohrnky: Bývají nejlevnější do 100 KCZ (r 2010). Jsou vhodné pro OUTDOOR aktivity pro svoji nízkou hmotnost.
Keramické termohrnky bývají často konstrukčně podobné hrnkům nerezovým, ale nerezová termonádoba je "obalena" keramickou vrstvou. Keramické termohrnky se lépe hodí do kuchyní, kde používáte především keramické nádobí - lépe ladí s okolím. Mají vyšší hmotnost, jak plastové termohrnky a tudíž nejsou tak vhodné pro OUTDOOR aktivity (kempování, stanování).
Termohrnek schéma:
Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.Řeč bude o talířích, jako o kuchyňském nádobí.
Přes obrovský vývoj, který kuchyňské nádobí zaznamenalo v minulém i tomto století, porcelánový talíř má v kuchyni stále své dominantní postavení, jako "miska", na které se podává jídlo. Talíře mohou být však i z jiných materiálů. Jmenujme například nerezovou ocel, či plast vhodné pro kempování, nebo sklo a dřevo. Tvar talíře má původ patrně v různých prkénkách, ale na těch se neudržela řídká, tekutá jídla, bylo nutno přidat okraj a tak vznikla miska. Porcelánové talíře se k nám dostaly ve 14. století z Francie a Itálie, jako součást malovaného porcelánu.
Druhy talířů:- Hluboký talíř je určen na podávání polévky, porcelán odebírá nadbytečné teplo a proto polévku podáváme horkou, zvláště v chladném období zahřeje. Polévku nedáváme až po okraj, jedině v tom případě, že si to stolovník přeje, tak mu můžeme tím udělat radost, ale je tu větší riziko, že část obsahu neskončí v stolovníkově ústech, ale na ubruse stolu
- Mělký talíř na hlavní jídlo má zpravidla větší průměr a je nižší, jak polévkový talíř, abychom mohli jídlo na něm snáze rozložit, upravit, ale i krájet příborovým nožem.
- Dezertní talíř slouží k podávání moučníků
- Talířek nebo podšálek pod hrnek na čaj a na kávu.
- Nerezové talíře neodebírají teplo zpočátku tak rychle, jako porcelánové, ale pak jídlo chládne rychleji. Jsou prakticky nezničitelné, vhodné pro stanování, nebo všude tam, kde by keramické talíře snadno utrpěly na újmě.
- Plastové talíře jsou vhodné především pro pobyt v přírodě. Pozor na vysoké teploty a kvalitu plastu. Kupujte jen značkové výrobky.
Co je to majolika?
Majolika je patrně zkomolenina názvu ostrova Mallorca, ze kterého pocházela cínovým smaltem pokrytá keramika.Editace: 2.7.2011 - 20:29
Počet článků v kategorii: 14
Url:servis-sada-nadobi