Příbory jídelní
Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Pokud cukr rozpustíme v kapalině, například vodě tak 1 kilogram cukru krystal zvýší objem kapaliny asi o 0.6 litru.
Tedy, pokud do litru vody nasypeme 1 kg cukru získáme 1.6 litru roztoku.
Date: 16.07.2013 - 14:10Kolik váží objem 1 lžíce gramů určité látky například mouky, soli a podobně.
Vrchovatá lžíce je zhruba dvojnásobek rovné lžíce co se hmotnosti týče.Špetka soli 0,5 gramu, kostka cukru 6 gramů.
Druh | rovná lžíce | lžíce vrchovatá | kavová rovná | kávová vrchovatá | 1/4 litru |
mouka hladká | 8 | 25 | 3 | 8 | 140 |
mouka hrubá | 12 | 20 | 3 | 7 | 170 |
krupice | 10 | 22 | 3 | 7 | 170 |
kroupy | 25 | 200 | |||
kečup | 20 | ||||
citronová šťáva | 15 | ||||
ovesné vločky | 10 | 20 | |||
rýže | 30 | ||||
bramborová moučka | 12 | 25 | 4 | 10 | |
cukr písek | 12,5 | 25 | 4 | 10 | |
cukr moučka | 12,5 | 25 | 3 | 8 | |
cukr krystal | 25 | 50 | |||
sůl | 20 | 40 | špička nože 2 g | ||
mák | 17 | 35 | 145 | ||
sádlo | 12 | ||||
máslo | 12 | ||||
olej | 14 | ||||
mléko | 20 | ||||
voda | 17 | 250 | |||
smetana | 25 |
Popis a význam jednotlivých sad nádobí a jejich užití v průběhu dne
Servis jinak jídelní souprava sloužící k podávání jídel, pokrmů i nápojů.
Servis je zpravidla z jednoho druhu materiálu s jednotným designem - dekorem, ale moderní designeři mnohdy nějaké pravidlo záměrně nedodrží, aby tak vznikl dojem zdánlivé nahodilosti.
Servisy - soubory nádobí nejsou jen pro určitý druh pokrmu či nápoje, ale také je určující i doba v průběhu dne.
Tudíž rozeznáváme servisy dle denní doby:- snídaňové
- obědové
Servisy dle druhu nápoje:
- čajové servisy
- kávové servisy
- pivní servisy
- vinné servisy
- likérové servisy
Materiály, ze kterých jsou servisy nejčastěji vyrobeny:
- zlato, stříbro, cín - luxusní většinou historické hradní, či zámecké servisy
- porcelán, keramika, sklo - od roku 1708 (objevení výroby porcelánu v Evropě) po současnost
Čínský porcelán
Čínský porcelán je keramika vynalezena v Číně již před našim letopočtem). Evropanům dlouho trvalo, než se jim podařilo čínský porcelán napodobit, protože Číňané měli na jeho výrobu vhodnější suroviny a pro Evropany to byla složitá cesta, než po nesčetných pokusech se podařilo vypálit keramiku se shodnými vlastnostmi a to relativně nedávno - roku 1708 a známe jej pod názvem míšeňský porcelán složený z kaolínu, živce a křemičitého písku.S čínským porcelánem se můžete setkat na mnoha zámcích například zajímavou expozici vlastní zámek Klášterec nad Ohří, nebo zámek v Hluboké nad Vltavou.
Cedníky
Cedníky slouží, jako síta, nebo na zcezení - zbavení potravin přebytečné vody, tvar je většinou půlkulovitý, průměr a hustotu ok vybíráme dle cezeného materiálu.
Cedníky dle materiálu
- plech smaltovaný
- plech nerezový
- nerezové pletivo
- plast děrovaný
- plastové sít
Vařečky
Vařečky - měchačky slouží k míchání jídel z důvodu promíchání vkládaných přísad, nebo aby nedocházelo k připalování pokrmu na dno nádoby.
Tvar vařečky připomíná plochou lžíci s dlouhým držadlem.Materiály vařeček
- dřevo (tradičně osvědčený a zdravotně nezávadný materiál)
- plast žáruvzdorný
- nerezová ocel + silikon (silikon brání poškrábání povrchu nádob)
- nerezová ocel
- smaltovaná ocel
Značky oblíbených vařeček a cedníků
- Tescoma vařečka woody
- FISKARS
- Vetro
- Zwilling
- Toner
Lžíce na kečup
Tescoma vyrábí malou zahnutou lžící na dlouhé rukojeti, která se vleze do malých otvorů sterilizovaných kečupů a tím odpadá souboj s láhví a různé třesení, poklepávání a nakonec vytečení většího množství, než jsme potřebovali. Opravdu skvělý pomocník.Popis a druhy nádobí na tepelnou úpravu pokrmů - pekáč - pekáče
Pekáč definice
Pekáč je nádoba (s madly pro lepší manipulaci) a víkem určená k tepelné úpravě pokrmů pečením.Materiál pekáčů
- plech lisovaný opatřený smaltovým povrchem
- plech nerezový
- ocelolitina
- ocel + titanový povrch (velmi ekonomická úprava potravin, ale nutno dodržovat stanovenou délku doby přípravy kvůli vysokým teplotám uvnitř pekáče)
- žáruvzdorné sklo (Simax)
- dříve z pálené hlíny
Materiál pokliček na pekáče
- lisovaný plech
- tvrzené žáruvzdorné sklo
Značky kvalitních pekáčů
- Tescoma
- Tefal
- Kruger
- Titanium Guss
- Eta
- Zelmer
Editace: 3.7.2011 - 19:03
Počet článků v kategorii: 14
Url:pribory-kuchynske