Pekáče
Popis a druhy nádobí na tepelnou úpravu pokrmů - pekáč - pekáče
Pekáč definice
Pekáč je nádoba (s madly pro lepší manipulaci) a víkem určená k tepelné úpravě pokrmů pečením.Materiál pekáčů
- plech lisovaný opatřený smaltovým povrchem
- plech nerezový
- ocelolitina
- ocel + titanový povrch (velmi ekonomická úprava potravin, ale nutno dodržovat stanovenou délku doby přípravy kvůli vysokým teplotám uvnitř pekáče)
- žáruvzdorné sklo (Simax)
- dříve z pálené hlíny
Materiál pokliček na pekáče
- lisovaný plech
- tvrzené žáruvzdorné sklo
Značky kvalitních pekáčů
- Tescoma
- Tefal
- Kruger
- Titanium Guss
- Eta
- Zelmer
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Z čeho tloustneme - nasycené tuky
- nasycené tuky - jsou v mase, plnotučných mléčných výrobcích
- trans tuky - přepálené, smažené potraviny, koláče, sušenky, margaríny(některé)
- nasycené tuky zvedají hladinu cholesterolu, ucpávají tepny, zvyšují riziko infarktu a zkracují délku lidského života
Rostlinné oleje výhody
- jsou zdravé a odbourávají cholesterol
- snižují riziko zánětů
- jsou přirozené pro lidský organizmus, vždyť semena tvořila potravu našich předků z největší části
- nenasycené tuky chrání před srdečními a cévními onemocněními
- kanolový olej (druh olivového oleje) má velký podíl na délce života lidí žijících v středomořské oblasti
- vhodné je rostlinné oleje občas střídat s oleji z mořských ryb
Výroba rostlinných olejů - video a popis technologie výroby
Termohrnky - popis funkce, druhy, značky.
Účel: Uchovat co nejdéle určitou teplotu tekutiny tedy buď chladnou v letních měsících, nebo horkou v zimě.
Cena termohrnku: V roce 2010 se dal pořídit za cenu v rozmezí 100 až 200 KCZ.
Materiál termohrnku: Nejčastěji plast, nerez ocel, keramika. Nejvhodnější je keramika, ale ocel zase vydrží pád z výšky.
Termohrnky z nerezové oceli mají dvojité stěny. Mezi stěnami je dutina obsahující vzduch, nebo vakuum, které nejlépe izoluje a zabrání přestupu tepla tekutiny do okolí.
Tyto termohrnky mohou mít i elektrické přihřívání tekutiny pomocí 12V baterie tudíž vhodné pro kempování. Termohrnky z nerezové oceli mohou mít i uzávěr většinou plastový, který udrží nápoj déle např. horký. Některé mají i karabinku, či poutko, takže si jej můžete pověsit za opasek.
Nerezové termohrnky nejsou vhodné pro ohřev na přímém ohni, varné plotně atd. protože jejich izolační schopnosti zabrání přestupu tepla z plotny k tekutině v hrnku.
Oblíbené termohrnky jsou značky TESCOMA,Tchibo , BLOMUS
Plastové termohrnky: Bývají nejlevnější do 100 KCZ (r 2010). Jsou vhodné pro OUTDOOR aktivity pro svoji nízkou hmotnost.
Keramické termohrnky bývají často konstrukčně podobné hrnkům nerezovým, ale nerezová termonádoba je "obalena" keramickou vrstvou. Keramické termohrnky se lépe hodí do kuchyní, kde používáte především keramické nádobí - lépe ladí s okolím. Mají vyšší hmotnost, jak plastové termohrnky a tudíž nejsou tak vhodné pro OUTDOOR aktivity (kempování, stanování).
Termohrnek schéma:
Pánev kuchyňská popis, kvalitní značky, vychytávky.
Pánev definice
Pánev nebo kuchyňská pánev se používá pro smažení, či pražení potravin při přípravě pokrmů. Bývá většinou okrouhlá, ale i čtvercového půdorysu s okrajem vysokým asi 5 cm. Má dlouhou rukojeť (20 cm) opatřenou materiálem, který špatně vede teplo pro snadnou manipulaci v průběhu smažení zabraňující popálení kůže.Materiál na výrobu kuchyňské pánve
- plechový výlisek potažený smaltem (dříve)
- plech nerezový (odolný proti mechanickému poškození)
- plech potažený na vnitřní straně teflonem (doporučeno)
Druhy pánví
- okrouhlá pánev klasická
- lívanečník (čtyři okrouhlé výlisky pro snadné smažení lívanců)
- kruhová pánev
- pánev na rýžování zlata
Výhody pánví s teflonovým povrchem
- nepřilnavost potraviny k povrchu antiadhézní povlak
- příprava bez potřeby oleje, či tuku
- skvěle se udržuje čistá
- vhodná na všechny typy sporáků
Co je to Thermo Spot
Tefal nabízí unikátní indikátor teploty Thermo-Spot®Thermo-Spot® se skládá ze dvou barevných odstínů pigmentu citlivého na změnu teploty.
Jakmile pánev dosáhne ideální teploty pro smažení – přibližně 180 °C – získá indikátor jednolitou barvu.
Značky kvalitních pánví
- pánve Tefal
- pánve TESCOMA
- pánve Fagor
- pánve ETA
- pánve Zelmer
Džezva nádobí na vaření kávy (orientální nádobí).
Džezva je nádoba (i název) pocházející z Orientu, většinou kovová, kónícká s rozšířeným horním okrajem zabraňujícím přetečení (kapalina se zde rozlije do prostor s větším objemem).
Džezva je opatřena dlouhým držadlem někdy s dřevěnou výplní zabraňující popálení kůže.
Džezva je užívaná k vaření arabské či turecké kávy. Znalci tvrdí, že dodržení receptu přípravy kávy v této nádobě dodá kávě na výraznosti i účinku.
Recept na kávu v nádobě džezvaCedníky
Cedníky slouží, jako síta, nebo na zcezení - zbavení potravin přebytečné vody, tvar je většinou půlkulovitý, průměr a hustotu ok vybíráme dle cezeného materiálu.
Cedníky dle materiálu
- plech smaltovaný
- plech nerezový
- nerezové pletivo
- plast děrovaný
- plastové sít
Vařečky
Vařečky - měchačky slouží k míchání jídel z důvodu promíchání vkládaných přísad, nebo aby nedocházelo k připalování pokrmu na dno nádoby.
Tvar vařečky připomíná plochou lžíci s dlouhým držadlem.Materiály vařeček
- dřevo (tradičně osvědčený a zdravotně nezávadný materiál)
- plast žáruvzdorný
- nerezová ocel + silikon (silikon brání poškrábání povrchu nádob)
- nerezová ocel
- smaltovaná ocel
Značky oblíbených vařeček a cedníků
- Tescoma vařečka woody
- FISKARS
- Vetro
- Zwilling
- Toner
Lžíce na kečup
Tescoma vyrábí malou zahnutou lžící na dlouhé rukojeti, která se vleze do malých otvorů sterilizovaných kečupů a tím odpadá souboj s láhví a různé třesení, poklepávání a nakonec vytečení většího množství, než jsme potřebovali. Opravdu skvělý pomocník.Editace: 3.7.2011 - 13:45
Počet článků v kategorii: 14
Url:pekace