Papinův hrnec
Papinův hrnec popis principu a účelu
Papinův hrnce slouží k rychlejší tepelné úpravě surovin vařením.Značky kvalitních tlakových hrnců:
- Fagor
- Tescoma
- Tefal
- Avair
Popis funkce tlakového hrnce
- Papinův hrnec se skládá z nádoby a vzduchotěsné poklice, která se vsune do hrnce a pomocí páky přitiskne k lemu otvoru hrnce, nebo poklice má zářezy které se zasunou do zářezů na horní obrubě hrnce a poklicí se pootočí, čímž dojde k jejímu zajištění.
- V Papinově hrnci se dosáhne vyššího tlaku a tím i bodu varu 130°C čímž se pokrm mnohem dříve uvaří.
- Za normálního tlaku je bod varu vody 100°C, ale Papinův hrnec je vzduchotěsně uzavřen, proto při zahřívání vody a jejím vypařování dochází ke zvýšení tlaku až do určité mezní hranice. Pak je přebytečný tlak páry vypouštěn buď ventilem se závažím, nebo při poškození tohoto ventilu ventilem nouzovým opatřeným membránou, která tlakem pukne a dojde k vyfouknutí přebytečného tlaku a tak je zabráněno roztržení nádoby.
- Papinův hrnec uchovává více aroma a chutě upravovaných potravin, ale údajně je to i nežádoucí, protože při klasickém vaření v běžném hrnci páry odcházejí i s částí případných škodlivých látek, které jsou stále více v potravinách obsažený.
- Nevýhody Papinových hrnců je možnost opaření hlavně při dotyku ventilu rukou, protože kapalina i odcházející páry mají vyšší teplotu a dále možnost roztržení nádoby tlakem pokud by všechny ventily byly ucpány, ale tato možnost je u moderních značkových hrnců téměř vyloučena
- Výhoda - významná úspora energie při přípravě pokrmů
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Popis a význam jednotlivých sad nádobí a jejich užití v průběhu dne
Servis jinak jídelní souprava sloužící k podávání jídel, pokrmů i nápojů.
Servis je zpravidla z jednoho druhu materiálu s jednotným designem - dekorem, ale moderní designeři mnohdy nějaké pravidlo záměrně nedodrží, aby tak vznikl dojem zdánlivé nahodilosti.
Servisy - soubory nádobí nejsou jen pro určitý druh pokrmu či nápoje, ale také je určující i doba v průběhu dne.
Tudíž rozeznáváme servisy dle denní doby:- snídaňové
- obědové
Servisy dle druhu nápoje:
- čajové servisy
- kávové servisy
- pivní servisy
- vinné servisy
- likérové servisy
Materiály, ze kterých jsou servisy nejčastěji vyrobeny:
- zlato, stříbro, cín - luxusní většinou historické hradní, či zámecké servisy
- porcelán, keramika, sklo - od roku 1708 (objevení výroby porcelánu v Evropě) po současnost
Čínský porcelán
Čínský porcelán je keramika vynalezena v Číně již před našim letopočtem). Evropanům dlouho trvalo, než se jim podařilo čínský porcelán napodobit, protože Číňané měli na jeho výrobu vhodnější suroviny a pro Evropany to byla složitá cesta, než po nesčetných pokusech se podařilo vypálit keramiku se shodnými vlastnostmi a to relativně nedávno - roku 1708 a známe jej pod názvem míšeňský porcelán složený z kaolínu, živce a křemičitého písku.S čínským porcelánem se můžete setkat na mnoha zámcích například zajímavou expozici vlastní zámek Klášterec nad Ohří, nebo zámek v Hluboké nad Vltavou.
Popis a druhy nádobí na tepelnou úpravu pokrmů - pekáč - pekáče
Pekáč definice
Pekáč je nádoba (s madly pro lepší manipulaci) a víkem určená k tepelné úpravě pokrmů pečením.Materiál pekáčů
- plech lisovaný opatřený smaltovým povrchem
- plech nerezový
- ocelolitina
- ocel + titanový povrch (velmi ekonomická úprava potravin, ale nutno dodržovat stanovenou délku doby přípravy kvůli vysokým teplotám uvnitř pekáče)
- žáruvzdorné sklo (Simax)
- dříve z pálené hlíny
Materiál pokliček na pekáče
- lisovaný plech
- tvrzené žáruvzdorné sklo
Značky kvalitních pekáčů
- Tescoma
- Tefal
- Kruger
- Titanium Guss
- Eta
- Zelmer
Termohrnky - popis funkce, druhy, značky.
Účel: Uchovat co nejdéle určitou teplotu tekutiny tedy buď chladnou v letních měsících, nebo horkou v zimě.
Cena termohrnku: V roce 2010 se dal pořídit za cenu v rozmezí 100 až 200 KCZ.
Materiál termohrnku: Nejčastěji plast, nerez ocel, keramika. Nejvhodnější je keramika, ale ocel zase vydrží pád z výšky.
Termohrnky z nerezové oceli mají dvojité stěny. Mezi stěnami je dutina obsahující vzduch, nebo vakuum, které nejlépe izoluje a zabrání přestupu tepla tekutiny do okolí.
Tyto termohrnky mohou mít i elektrické přihřívání tekutiny pomocí 12V baterie tudíž vhodné pro kempování. Termohrnky z nerezové oceli mohou mít i uzávěr většinou plastový, který udrží nápoj déle např. horký. Některé mají i karabinku, či poutko, takže si jej můžete pověsit za opasek.
Nerezové termohrnky nejsou vhodné pro ohřev na přímém ohni, varné plotně atd. protože jejich izolační schopnosti zabrání přestupu tepla z plotny k tekutině v hrnku.
Oblíbené termohrnky jsou značky TESCOMA,Tchibo , BLOMUS
Plastové termohrnky: Bývají nejlevnější do 100 KCZ (r 2010). Jsou vhodné pro OUTDOOR aktivity pro svoji nízkou hmotnost.
Keramické termohrnky bývají často konstrukčně podobné hrnkům nerezovým, ale nerezová termonádoba je "obalena" keramickou vrstvou. Keramické termohrnky se lépe hodí do kuchyní, kde používáte především keramické nádobí - lépe ladí s okolím. Mají vyšší hmotnost, jak plastové termohrnky a tudíž nejsou tak vhodné pro OUTDOOR aktivity (kempování, stanování).
Termohrnek schéma:
Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.Kolik váží objem 1 lžíce gramů určité látky například mouky, soli a podobně.
Vrchovatá lžíce je zhruba dvojnásobek rovné lžíce co se hmotnosti týče.Špetka soli 0,5 gramu, kostka cukru 6 gramů.
Druh | rovná lžíce | lžíce vrchovatá | kavová rovná | kávová vrchovatá | 1/4 litru |
mouka hladká | 8 | 25 | 3 | 8 | 140 |
mouka hrubá | 12 | 20 | 3 | 7 | 170 |
krupice | 10 | 22 | 3 | 7 | 170 |
kroupy | 25 | 200 | |||
kečup | 20 | ||||
citronová šťáva | 15 | ||||
ovesné vločky | 10 | 20 | |||
rýže | 30 | ||||
bramborová moučka | 12 | 25 | 4 | 10 | |
cukr písek | 12,5 | 25 | 4 | 10 | |
cukr moučka | 12,5 | 25 | 3 | 8 | |
cukr krystal | 25 | 50 | |||
sůl | 20 | 40 | špička nože 2 g | ||
mák | 17 | 35 | 145 | ||
sádlo | 12 | ||||
máslo | 12 | ||||
olej | 14 | ||||
mléko | 20 | ||||
voda | 17 | 250 | |||
smetana | 25 |
Editace: 2.7.2011 - 10:52
Počet článků v kategorii: 14
Url:papinuv-hrnec