Pánev
Pánev kuchyňská popis, kvalitní značky, vychytávky.
Pánev definice
Pánev nebo kuchyňská pánev se používá pro smažení, či pražení potravin při přípravě pokrmů. Bývá většinou okrouhlá, ale i čtvercového půdorysu s okrajem vysokým asi 5 cm. Má dlouhou rukojeť (20 cm) opatřenou materiálem, který špatně vede teplo pro snadnou manipulaci v průběhu smažení zabraňující popálení kůže.Materiál na výrobu kuchyňské pánve
- plechový výlisek potažený smaltem (dříve)
- plech nerezový (odolný proti mechanickému poškození)
- plech potažený na vnitřní straně teflonem (doporučeno)
Druhy pánví
- okrouhlá pánev klasická
- lívanečník (čtyři okrouhlé výlisky pro snadné smažení lívanců)
- kruhová pánev
- pánev na rýžování zlata
Výhody pánví s teflonovým povrchem
- nepřilnavost potraviny k povrchu antiadhézní povlak
- příprava bez potřeby oleje, či tuku
- skvěle se udržuje čistá
- vhodná na všechny typy sporáků
Co je to Thermo Spot
Tefal nabízí unikátní indikátor teploty Thermo-Spot®Thermo-Spot® se skládá ze dvou barevných odstínů pigmentu citlivého na změnu teploty.
Jakmile pánev dosáhne ideální teploty pro smažení – přibližně 180 °C – získá indikátor jednolitou barvu.
Značky kvalitních pánví
- pánve Tefal
- pánve TESCOMA
- pánve Fagor
- pánve ETA
- pánve Zelmer
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Cedníky
Cedníky slouží, jako síta, nebo na zcezení - zbavení potravin přebytečné vody, tvar je většinou půlkulovitý, průměr a hustotu ok vybíráme dle cezeného materiálu.
Cedníky dle materiálu
- plech smaltovaný
- plech nerezový
- nerezové pletivo
- plast děrovaný
- plastové sít
Vařečky
Vařečky - měchačky slouží k míchání jídel z důvodu promíchání vkládaných přísad, nebo aby nedocházelo k připalování pokrmu na dno nádoby.
Tvar vařečky připomíná plochou lžíci s dlouhým držadlem.Materiály vařeček
- dřevo (tradičně osvědčený a zdravotně nezávadný materiál)
- plast žáruvzdorný
- nerezová ocel + silikon (silikon brání poškrábání povrchu nádob)
- nerezová ocel
- smaltovaná ocel
Značky oblíbených vařeček a cedníků
- Tescoma vařečka woody
- FISKARS
- Vetro
- Zwilling
- Toner
Lžíce na kečup
Tescoma vyrábí malou zahnutou lžící na dlouhé rukojeti, která se vleze do malých otvorů sterilizovaných kečupů a tím odpadá souboj s láhví a různé třesení, poklepávání a nakonec vytečení většího množství, než jsme potřebovali. Opravdu skvělý pomocník.Z čeho tloustneme - nasycené tuky
- nasycené tuky - jsou v mase, plnotučných mléčných výrobcích
- trans tuky - přepálené, smažené potraviny, koláče, sušenky, margaríny(některé)
- nasycené tuky zvedají hladinu cholesterolu, ucpávají tepny, zvyšují riziko infarktu a zkracují délku lidského života
Rostlinné oleje výhody
- jsou zdravé a odbourávají cholesterol
- snižují riziko zánětů
- jsou přirozené pro lidský organizmus, vždyť semena tvořila potravu našich předků z největší části
- nenasycené tuky chrání před srdečními a cévními onemocněními
- kanolový olej (druh olivového oleje) má velký podíl na délce života lidí žijících v středomořské oblasti
- vhodné je rostlinné oleje občas střídat s oleji z mořských ryb
Výroba rostlinných olejů - video a popis technologie výroby
Kolik váží objem 1 lžíce gramů určité látky například mouky, soli a podobně.
Vrchovatá lžíce je zhruba dvojnásobek rovné lžíce co se hmotnosti týče.Špetka soli 0,5 gramu, kostka cukru 6 gramů.
Druh | rovná lžíce | lžíce vrchovatá | kavová rovná | kávová vrchovatá | 1/4 litru |
mouka hladká | 8 | 25 | 3 | 8 | 140 |
mouka hrubá | 12 | 20 | 3 | 7 | 170 |
krupice | 10 | 22 | 3 | 7 | 170 |
kroupy | 25 | 200 | |||
kečup | 20 | ||||
citronová šťáva | 15 | ||||
ovesné vločky | 10 | 20 | |||
rýže | 30 | ||||
bramborová moučka | 12 | 25 | 4 | 10 | |
cukr písek | 12,5 | 25 | 4 | 10 | |
cukr moučka | 12,5 | 25 | 3 | 8 | |
cukr krystal | 25 | 50 | |||
sůl | 20 | 40 | špička nože 2 g | ||
mák | 17 | 35 | 145 | ||
sádlo | 12 | ||||
máslo | 12 | ||||
olej | 14 | ||||
mléko | 20 | ||||
voda | 17 | 250 | |||
smetana | 25 |
V rubrice budeme uvádět postupně rady, návody, recepty, nápoje, recenze na kuchyně, nádobí, kuchyňské roboty, myčky atd. Vyberte si nějakou položku pod hlavním menu, která kategorie Vás nejvíce zajímá.
Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.Editace: 3.7.2011 - 18:32
Počet článků v kategorii: 14
Url:panevpanev-panve