Lžíce gramů
Kolik váží objem 1 lžíce gramů určité látky například mouky, soli a podobně.
Vrchovatá lžíce je zhruba dvojnásobek rovné lžíce co se hmotnosti týče.Špetka soli 0,5 gramu, kostka cukru 6 gramů.
Druh | rovná lžíce | lžíce vrchovatá | kavová rovná | kávová vrchovatá | 1/4 litru |
mouka hladká | 8 | 25 | 3 | 8 | 140 |
mouka hrubá | 12 | 20 | 3 | 7 | 170 |
krupice | 10 | 22 | 3 | 7 | 170 |
kroupy | 25 | 200 | |||
kečup | 20 | ||||
citronová šťáva | 15 | ||||
ovesné vločky | 10 | 20 | |||
rýže | 30 | ||||
bramborová moučka | 12 | 25 | 4 | 10 | |
cukr písek | 12,5 | 25 | 4 | 10 | |
cukr moučka | 12,5 | 25 | 3 | 8 | |
cukr krystal | 25 | 50 | |||
sůl | 20 | 40 | špička nože 2 g | ||
mák | 17 | 35 | 145 | ||
sádlo | 12 | ||||
máslo | 12 | ||||
olej | 14 | ||||
mléko | 20 | ||||
voda | 17 | 250 | |||
smetana | 25 |
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Popis a druhy nádobí na tepelnou úpravu pokrmů - pekáč - pekáče
Pekáč definice
Pekáč je nádoba (s madly pro lepší manipulaci) a víkem určená k tepelné úpravě pokrmů pečením.Materiál pekáčů
- plech lisovaný opatřený smaltovým povrchem
- plech nerezový
- ocelolitina
- ocel + titanový povrch (velmi ekonomická úprava potravin, ale nutno dodržovat stanovenou délku doby přípravy kvůli vysokým teplotám uvnitř pekáče)
- žáruvzdorné sklo (Simax)
- dříve z pálené hlíny
Materiál pokliček na pekáče
- lisovaný plech
- tvrzené žáruvzdorné sklo
Značky kvalitních pekáčů
- Tescoma
- Tefal
- Kruger
- Titanium Guss
- Eta
- Zelmer
Pokud cukr rozpustíme v kapalině, například vodě tak 1 kilogram cukru krystal zvýší objem kapaliny asi o 0.6 litru.
Tedy, pokud do litru vody nasypeme 1 kg cukru získáme 1.6 litru roztoku.
Date: 16.07.2013 - 14:10Papinův hrnec popis principu a účelu
Papinův hrnce slouží k rychlejší tepelné úpravě surovin vařením.Značky kvalitních tlakových hrnců:
- Fagor
- Tescoma
- Tefal
- Avair
Popis funkce tlakového hrnce
- Papinův hrnec se skládá z nádoby a vzduchotěsné poklice, která se vsune do hrnce a pomocí páky přitiskne k lemu otvoru hrnce, nebo poklice má zářezy které se zasunou do zářezů na horní obrubě hrnce a poklicí se pootočí, čímž dojde k jejímu zajištění.
- V Papinově hrnci se dosáhne vyššího tlaku a tím i bodu varu 130°C čímž se pokrm mnohem dříve uvaří.
- Za normálního tlaku je bod varu vody 100°C, ale Papinův hrnec je vzduchotěsně uzavřen, proto při zahřívání vody a jejím vypařování dochází ke zvýšení tlaku až do určité mezní hranice. Pak je přebytečný tlak páry vypouštěn buď ventilem se závažím, nebo při poškození tohoto ventilu ventilem nouzovým opatřeným membránou, která tlakem pukne a dojde k vyfouknutí přebytečného tlaku a tak je zabráněno roztržení nádoby.
- Papinův hrnec uchovává více aroma a chutě upravovaných potravin, ale údajně je to i nežádoucí, protože při klasickém vaření v běžném hrnci páry odcházejí i s částí případných škodlivých látek, které jsou stále více v potravinách obsažený.
- Nevýhody Papinových hrnců je možnost opaření hlavně při dotyku ventilu rukou, protože kapalina i odcházející páry mají vyšší teplotu a dále možnost roztržení nádoby tlakem pokud by všechny ventily byly ucpány, ale tato možnost je u moderních značkových hrnců téměř vyloučena
- Výhoda - významná úspora energie při přípravě pokrmů
Řeč bude o talířích, jako o kuchyňském nádobí.
Přes obrovský vývoj, který kuchyňské nádobí zaznamenalo v minulém i tomto století, porcelánový talíř má v kuchyni stále své dominantní postavení, jako "miska", na které se podává jídlo. Talíře mohou být však i z jiných materiálů. Jmenujme například nerezovou ocel, či plast vhodné pro kempování, nebo sklo a dřevo. Tvar talíře má původ patrně v různých prkénkách, ale na těch se neudržela řídká, tekutá jídla, bylo nutno přidat okraj a tak vznikla miska. Porcelánové talíře se k nám dostaly ve 14. století z Francie a Itálie, jako součást malovaného porcelánu.
Druhy talířů:- Hluboký talíř je určen na podávání polévky, porcelán odebírá nadbytečné teplo a proto polévku podáváme horkou, zvláště v chladném období zahřeje. Polévku nedáváme až po okraj, jedině v tom případě, že si to stolovník přeje, tak mu můžeme tím udělat radost, ale je tu větší riziko, že část obsahu neskončí v stolovníkově ústech, ale na ubruse stolu
- Mělký talíř na hlavní jídlo má zpravidla větší průměr a je nižší, jak polévkový talíř, abychom mohli jídlo na něm snáze rozložit, upravit, ale i krájet příborovým nožem.
- Dezertní talíř slouží k podávání moučníků
- Talířek nebo podšálek pod hrnek na čaj a na kávu.
- Nerezové talíře neodebírají teplo zpočátku tak rychle, jako porcelánové, ale pak jídlo chládne rychleji. Jsou prakticky nezničitelné, vhodné pro stanování, nebo všude tam, kde by keramické talíře snadno utrpěly na újmě.
- Plastové talíře jsou vhodné především pro pobyt v přírodě. Pozor na vysoké teploty a kvalitu plastu. Kupujte jen značkové výrobky.
Co je to majolika?
Majolika je patrně zkomolenina názvu ostrova Mallorca, ze kterého pocházela cínovým smaltem pokrytá keramika.Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
Editace: 28.6.2011 - 10:55
Počet článků v kategorii: 14
Url:lzice-gramu