Dávka na jednu osobu
Dávka suroviny (masa, tuku, brambor) na jednu osobu recept
Maso:Na 10 dkg upraveného masa potřebujeme syrového:
- na vaření 15 dkg
- na krátké opékání 13 dkg
- na pečení 15 dkg
- karbanátky 8 dkg
- ryby pečené 12 - 15 dkg
- kuře velké na 4 porce
- husa na 10 porcí
- kachna na 6 až 8 porcí
- slepice 6 až 8 porcí
- krocan až 12 porcí (5kg)
- králík 4 - 6 porcí
Přílohy na osobu:
- zelenina 15 dkg
- brambory 25 dkg
- luštěniny 5 dkg
- rýže 10 dkg
- mouky na knedlíky 10 dkg
- hotové těstoviny 10 dkg
Polévky: 1 litr polévky pro 3-4 osoby
14LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Pánev kuchyňská popis, kvalitní značky, vychytávky.
Pánev definice
Pánev nebo kuchyňská pánev se používá pro smažení, či pražení potravin při přípravě pokrmů. Bývá většinou okrouhlá, ale i čtvercového půdorysu s okrajem vysokým asi 5 cm. Má dlouhou rukojeť (20 cm) opatřenou materiálem, který špatně vede teplo pro snadnou manipulaci v průběhu smažení zabraňující popálení kůže.Materiál na výrobu kuchyňské pánve
- plechový výlisek potažený smaltem (dříve)
- plech nerezový (odolný proti mechanickému poškození)
- plech potažený na vnitřní straně teflonem (doporučeno)
Druhy pánví
- okrouhlá pánev klasická
- lívanečník (čtyři okrouhlé výlisky pro snadné smažení lívanců)
- kruhová pánev
- pánev na rýžování zlata
Výhody pánví s teflonovým povrchem
- nepřilnavost potraviny k povrchu antiadhézní povlak
- příprava bez potřeby oleje, či tuku
- skvěle se udržuje čistá
- vhodná na všechny typy sporáků
Co je to Thermo Spot
Tefal nabízí unikátní indikátor teploty Thermo-Spot®Thermo-Spot® se skládá ze dvou barevných odstínů pigmentu citlivého na změnu teploty.
Jakmile pánev dosáhne ideální teploty pro smažení – přibližně 180 °C – získá indikátor jednolitou barvu.
Značky kvalitních pánví
- pánve Tefal
- pánve TESCOMA
- pánve Fagor
- pánve ETA
- pánve Zelmer
Cedníky
Cedníky slouží, jako síta, nebo na zcezení - zbavení potravin přebytečné vody, tvar je většinou půlkulovitý, průměr a hustotu ok vybíráme dle cezeného materiálu.
Cedníky dle materiálu
- plech smaltovaný
- plech nerezový
- nerezové pletivo
- plast děrovaný
- plastové sít
Vařečky
Vařečky - měchačky slouží k míchání jídel z důvodu promíchání vkládaných přísad, nebo aby nedocházelo k připalování pokrmu na dno nádoby.
Tvar vařečky připomíná plochou lžíci s dlouhým držadlem.Materiály vařeček
- dřevo (tradičně osvědčený a zdravotně nezávadný materiál)
- plast žáruvzdorný
- nerezová ocel + silikon (silikon brání poškrábání povrchu nádob)
- nerezová ocel
- smaltovaná ocel
Značky oblíbených vařeček a cedníků
- Tescoma vařečka woody
- FISKARS
- Vetro
- Zwilling
- Toner
Lžíce na kečup
Tescoma vyrábí malou zahnutou lžící na dlouhé rukojeti, která se vleze do malých otvorů sterilizovaných kečupů a tím odpadá souboj s láhví a různé třesení, poklepávání a nakonec vytečení většího množství, než jsme potřebovali. Opravdu skvělý pomocník.Příbory zajímavosti, druhy, umístění vedle talíře, historie.
Příbor rozmístění kolem talíře a složení- příbor, který používáme nejdříve je nejvíce vzdálen od talíře a na každou stranu talíře dáváme maximálně 3 kusy příboru
- nůž – vpravo od talíře, ostřím k talíři
- lžíce – vpravo od talíře, dnem na stůl
- vidlička – vlevo od talíře, zuby nahoru
- moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce) – nad talíř
Historie příboru v Evropě
- nejdříve patrně plochá dřívka s prohlubní, nebo placaté kameny s prohlubní
- pak dřevěné lžíce
- tak jak příbor známe dnes se objevil v 17.století
Luxusní příbory
Luxusní příbory se vyrábějí ze zlata, stříbra. Tomu pak odpovídá i jejich značná cena.Nerezové příbory
- používejte ověřené značky například Toner, Fiskars, Solingen, Tescoma, Tefal protože neznačkové příbory mohou obsahovat nežádoucí prvky
- nerezové příbory jsou nejvíce používané při běžném stolování
- jsou snadno čistitelné
- jsou praktické
- jsou odolné proti velmi vysokým teplotám
- nerezové příbory mají vysokou životnost (jsou prakticky nezničitelné)
Plastové příbory
používají se zejména v rychlém občerstvení na různých akcích, poutích, při stánkovém prodeji, kde by docházelo k snadnému odcizení kvalitních a drahých příborů.
Nevýhody plastových příborů:
- jsou prakticky jen na jedno použití
- musí se velmi hlídat značka výrobce, aby plast neobsahoval nebezpečné látky
- při vysokých teplotách se mohou deformovat, či dokonce rozpustit
- špatné čištění těchto příborů, v rýhách a mikro škrábancích ze zadržuje nečistota
Hliníkové příbory
- hliníkové nádobí a příbory nemají přicházet do styku s kyselými potravinami - při zvýšené kyselosti potravin (kyselé zelí, ocet) dochází při styku k rozpouštění hliníku do jídla
- hliník není toxický
- hliník se snadno otírá - úbytek příborů a nádobí
- hliník je lehký
- hliník se využívá v potravinářském průmyslu zejména, jako alobalová folie na balení sýrů, čokolád, jako výstelka krabicového mléka, jako konzervy atd.
- použité hliníkové folie, obaly a prázdné konzervy nevhazujte do směsného odpadu, ale ukládejte do speciální nádoby a po čase výhodně prodejte ve sběrných surovinách
Překládací příbor
Zpravidla se skládá různě tvarovaných lžic, kleští, naběraček, nožů a slouží především k překládání jídla z mísy, či pekáče na talíř stolovníka.Pokud nemáte speciální překládací příbor, použijte dvě lžíce, či vidličky a podobně.
Dranžírovací příbor
Dranžírovací příbor slouží k porcování masa přímo před stolovníkem. Dranžírovací příbor se skládá ostrého nože a vidlice.Papinův hrnec popis principu a účelu
Papinův hrnce slouží k rychlejší tepelné úpravě surovin vařením.Značky kvalitních tlakových hrnců:
- Fagor
- Tescoma
- Tefal
- Avair
Popis funkce tlakového hrnce
- Papinův hrnec se skládá z nádoby a vzduchotěsné poklice, která se vsune do hrnce a pomocí páky přitiskne k lemu otvoru hrnce, nebo poklice má zářezy které se zasunou do zářezů na horní obrubě hrnce a poklicí se pootočí, čímž dojde k jejímu zajištění.
- V Papinově hrnci se dosáhne vyššího tlaku a tím i bodu varu 130°C čímž se pokrm mnohem dříve uvaří.
- Za normálního tlaku je bod varu vody 100°C, ale Papinův hrnec je vzduchotěsně uzavřen, proto při zahřívání vody a jejím vypařování dochází ke zvýšení tlaku až do určité mezní hranice. Pak je přebytečný tlak páry vypouštěn buď ventilem se závažím, nebo při poškození tohoto ventilu ventilem nouzovým opatřeným membránou, která tlakem pukne a dojde k vyfouknutí přebytečného tlaku a tak je zabráněno roztržení nádoby.
- Papinův hrnec uchovává více aroma a chutě upravovaných potravin, ale údajně je to i nežádoucí, protože při klasickém vaření v běžném hrnci páry odcházejí i s částí případných škodlivých látek, které jsou stále více v potravinách obsažený.
- Nevýhody Papinových hrnců je možnost opaření hlavně při dotyku ventilu rukou, protože kapalina i odcházející páry mají vyšší teplotu a dále možnost roztržení nádoby tlakem pokud by všechny ventily byly ucpány, ale tato možnost je u moderních značkových hrnců téměř vyloučena
- Výhoda - významná úspora energie při přípravě pokrmů
Popis a význam jednotlivých sad nádobí a jejich užití v průběhu dne
Servis jinak jídelní souprava sloužící k podávání jídel, pokrmů i nápojů.
Servis je zpravidla z jednoho druhu materiálu s jednotným designem - dekorem, ale moderní designeři mnohdy nějaké pravidlo záměrně nedodrží, aby tak vznikl dojem zdánlivé nahodilosti.
Servisy - soubory nádobí nejsou jen pro určitý druh pokrmu či nápoje, ale také je určující i doba v průběhu dne.
Tudíž rozeznáváme servisy dle denní doby:- snídaňové
- obědové
Servisy dle druhu nápoje:
- čajové servisy
- kávové servisy
- pivní servisy
- vinné servisy
- likérové servisy
Materiály, ze kterých jsou servisy nejčastěji vyrobeny:
- zlato, stříbro, cín - luxusní většinou historické hradní, či zámecké servisy
- porcelán, keramika, sklo - od roku 1708 (objevení výroby porcelánu v Evropě) po současnost
Čínský porcelán
Čínský porcelán je keramika vynalezena v Číně již před našim letopočtem). Evropanům dlouho trvalo, než se jim podařilo čínský porcelán napodobit, protože Číňané měli na jeho výrobu vhodnější suroviny a pro Evropany to byla složitá cesta, než po nesčetných pokusech se podařilo vypálit keramiku se shodnými vlastnostmi a to relativně nedávno - roku 1708 a známe jej pod názvem míšeňský porcelán složený z kaolínu, živce a křemičitého písku.S čínským porcelánem se můžete setkat na mnoha zámcích například zajímavou expozici vlastní zámek Klášterec nad Ohří, nebo zámek v Hluboké nad Vltavou.
Editace: 28.6.2011 - 15:47
Počet článků v kategorii: 14
Url:davka-na-jednu-osobu