Cukr zvýšení objemu kapaliny po jeho rozpuštění
Pokud cukr rozpustíme v kapalině, například vodě tak 1 kilogram cukru krystal zvýší objem kapaliny asi o 0.6 litru.
Tedy, pokud do litru vody nasypeme 1 kg cukru získáme 1.6 litru roztoku.
Date: 16.07.2013 - 14:1014LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Popis a druhy nádobí na tepelnou úpravu pokrmů - pekáč - pekáče
Pekáč definice
Pekáč je nádoba (s madly pro lepší manipulaci) a víkem určená k tepelné úpravě pokrmů pečením.Materiál pekáčů
- plech lisovaný opatřený smaltovým povrchem
- plech nerezový
- ocelolitina
- ocel + titanový povrch (velmi ekonomická úprava potravin, ale nutno dodržovat stanovenou délku doby přípravy kvůli vysokým teplotám uvnitř pekáče)
- žáruvzdorné sklo (Simax)
- dříve z pálené hlíny
Materiál pokliček na pekáče
- lisovaný plech
- tvrzené žáruvzdorné sklo
Značky kvalitních pekáčů
- Tescoma
- Tefal
- Kruger
- Titanium Guss
- Eta
- Zelmer
Dávka suroviny (masa, tuku, brambor) na jednu osobu recept
Maso:Na 10 dkg upraveného masa potřebujeme syrového:
- na vaření 15 dkg
- na krátké opékání 13 dkg
- na pečení 15 dkg
- karbanátky 8 dkg
- ryby pečené 12 - 15 dkg
- kuře velké na 4 porce
- husa na 10 porcí
- kachna na 6 až 8 porcí
- slepice 6 až 8 porcí
- krocan až 12 porcí (5kg)
- králík 4 - 6 porcí
Přílohy na osobu:
- zelenina 15 dkg
- brambory 25 dkg
- luštěniny 5 dkg
- rýže 10 dkg
- mouky na knedlíky 10 dkg
- hotové těstoviny 10 dkg
Polévky: 1 litr polévky pro 3-4 osoby
V rubrice budeme uvádět postupně rady, návody, recepty, nápoje, recenze na kuchyně, nádobí, kuchyňské roboty, myčky atd. Vyberte si nějakou položku pod hlavním menu, která kategorie Vás nejvíce zajímá.
Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
Recepty se budeme snažit psát stručně a jednoduše, tak, aby je zvládl i začátečník.
Nádobí | Polévky | Nápoje | Vepřové | Moučníky | Kuře | Brambory | Ovoce | Zeleninová jídla | Pomazánky | Těstoviny | Přílohy
Kolik váží objem 1 lžíce gramů určité látky například mouky, soli a podobně.
Vrchovatá lžíce je zhruba dvojnásobek rovné lžíce co se hmotnosti týče.Špetka soli 0,5 gramu, kostka cukru 6 gramů.
Druh | rovná lžíce | lžíce vrchovatá | kavová rovná | kávová vrchovatá | 1/4 litru |
mouka hladká | 8 | 25 | 3 | 8 | 140 |
mouka hrubá | 12 | 20 | 3 | 7 | 170 |
krupice | 10 | 22 | 3 | 7 | 170 |
kroupy | 25 | 200 | |||
kečup | 20 | ||||
citronová šťáva | 15 | ||||
ovesné vločky | 10 | 20 | |||
rýže | 30 | ||||
bramborová moučka | 12 | 25 | 4 | 10 | |
cukr písek | 12,5 | 25 | 4 | 10 | |
cukr moučka | 12,5 | 25 | 3 | 8 | |
cukr krystal | 25 | 50 | |||
sůl | 20 | 40 | špička nože 2 g | ||
mák | 17 | 35 | 145 | ||
sádlo | 12 | ||||
máslo | 12 | ||||
olej | 14 | ||||
mléko | 20 | ||||
voda | 17 | 250 | |||
smetana | 25 |
Pánev kuchyňská popis, kvalitní značky, vychytávky.
Pánev definice
Pánev nebo kuchyňská pánev se používá pro smažení, či pražení potravin při přípravě pokrmů. Bývá většinou okrouhlá, ale i čtvercového půdorysu s okrajem vysokým asi 5 cm. Má dlouhou rukojeť (20 cm) opatřenou materiálem, který špatně vede teplo pro snadnou manipulaci v průběhu smažení zabraňující popálení kůže.Materiál na výrobu kuchyňské pánve
- plechový výlisek potažený smaltem (dříve)
- plech nerezový (odolný proti mechanickému poškození)
- plech potažený na vnitřní straně teflonem (doporučeno)
Druhy pánví
- okrouhlá pánev klasická
- lívanečník (čtyři okrouhlé výlisky pro snadné smažení lívanců)
- kruhová pánev
- pánev na rýžování zlata
Výhody pánví s teflonovým povrchem
- nepřilnavost potraviny k povrchu antiadhézní povlak
- příprava bez potřeby oleje, či tuku
- skvěle se udržuje čistá
- vhodná na všechny typy sporáků
Co je to Thermo Spot
Tefal nabízí unikátní indikátor teploty Thermo-Spot®Thermo-Spot® se skládá ze dvou barevných odstínů pigmentu citlivého na změnu teploty.
Jakmile pánev dosáhne ideální teploty pro smažení – přibližně 180 °C – získá indikátor jednolitou barvu.
Značky kvalitních pánví
- pánve Tefal
- pánve TESCOMA
- pánve Fagor
- pánve ETA
- pánve Zelmer
Editace: 16.7.2013 - 14:16
Počet článků v kategorii: 14
Url:cukr-objem-kapaliny-po-rozpusteni