Staročeské zapékané brambory
Staročeské zapékané brambory recept
Ingredience:- 1 kg brambor
- 0,5 kg kysaného zelí
- 0,2 kg slaniny
- 1 cibule
- sůl
- kmín
- mléko
- olej, nebo vepřové sádlo
Postup:
- Oloupané, očištěné brambory uvaříme a pak pomačkáme.
- Přidáme do brambor teplé mléko a uděláme z nich hustší kaši.
- Mírně opečeme slaninu, přidáme k ní cibuli a krátce opražíme.
- Přidáme kysané zelí, kmín a podusíme.
- Do tukem vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí.
- Pokryjeme druhou polovinou kaše.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
- Ozdobíme osmaženou cibulkou
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Co je to rašlový pytel
Rašlový pytel je pytel síťový, vzdušný,pro uchování brambor, zeleniny za účelem,
aby se tyto nezapařily a nezačaly hnít.
Date: 31.07.2020 - 14:27
Bramborový salát s majonézou recept
Ingredience:- 2 kg brambor
- 1-2 ks cibule
- 1 ks celer
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- hrášek (může být i nakládaný, ale ten pak nemusíme vařit)
- sůl
- ocet
Postup:
- Uvaříme brambory očištěné a ve slupce.
- Uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu (bez cibule, ta se dává syrová)a v mícháme opatrně do oloupaných a na kolečka nakrájených brambor.
- Vmícháme na kostečky nakrájenou cibuli.
- Osolíme a přidáme lžíci octa a oleje pokud nebudeme dávat majonézu.
- Vmícháme majonézu nyní, nebo si každý stolovník přidá sám, kolik bude chtít.
BRAMBOROVÉ TĚSTO
- 70 dkg vařených brambor
- 4 dkg másla
- asi 1 dkg soli
- 2 vejce
- 12 dkg polohrubé mouky
Dobrá bramborová večeře:
Ingredience:- 6 větších brambor
- 20 dkg salámu
- 4 vejce
- 20 dkg sýra nivy (sýr cihla)
- 1 cibule
Brambory ve slupce lehce povaříme, po vychladnutí je rozkrojíme na půl. Každou polovinu vydlabeme a plníme připravenou směsí.
Směs:
Z cibulky a vajec uvaříme vaječinu, přidáme sůl a pepř. Vychladnutou vaječinu smícháme s vydlabanou bramorovou hmotou, přidáme nastrouhaný salám a sýr. Smíchanou směsí plníme vydlabané brambory a zapečeme v troubě.
Do směsi můžeme dle chuti přidat své vlastní nápady ( podušené hříbky, slaninu, zeleninu...)
Před dopečením posypeme bramborové půlky trochou sýra. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.
Erteple s kyškú - recept ze Slovácka
Složení pro jednu osobu:- 1/2 kg brambor
- 1/2 litru kyšky
- 5 dkg okurku salátovky
- sůl
- kmín
- pepř
Postup:
Oškrábané brambory uvaříme se solí a kmínem a scedíme. Okurek nastrouháme, posolíme, přidáme pepř a rozmícháme v kyšce. Brambory nandáme na talíře, omastíme vepřovým sádlem, či máslem, jak je komu libo. Přidáme snítku petrželky pokud máme na ozdobení. Kyšku nalijeme do hrníčků a pustíme se do levné, lehké a velmi chutné večeře.
Editace: 19.6.2011 - 10:50
Počet článků v kategorii: 12
Url:staroceske-zapekane-brambory