Brambory s kyškou
Erteple s kyškú - recept ze Slovácka
Složení pro jednu osobu:- 1/2 kg brambor
- 1/2 litru kyšky
- 5 dkg okurku salátovky
- sůl
- kmín
- pepř
Postup:
Oškrábané brambory uvaříme se solí a kmínem a scedíme. Okurek nastrouháme, posolíme, přidáme pepř a rozmícháme v kyšce. Brambory nandáme na talíře, omastíme vepřovým sádlem, či máslem, jak je komu libo. Přidáme snítku petrželky pokud máme na ozdobení. Kyšku nalijeme do hrníčků a pustíme se do levné, lehké a velmi chutné večeře.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
BRAMBOROVÉ TĚSTO
- 70 dkg vařených brambor
- 4 dkg másla
- asi 1 dkg soli
- 2 vejce
- 12 dkg polohrubé mouky
Bramborový salát s majonézou recept
Ingredience:- 2 kg brambor
- 1-2 ks cibule
- 1 ks celer
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- hrášek (může být i nakládaný, ale ten pak nemusíme vařit)
- sůl
- ocet
Postup:
- Uvaříme brambory očištěné a ve slupce.
- Uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu (bez cibule, ta se dává syrová)a v mícháme opatrně do oloupaných a na kolečka nakrájených brambor.
- Vmícháme na kostečky nakrájenou cibuli.
- Osolíme a přidáme lžíci octa a oleje pokud nebudeme dávat majonézu.
- Vmícháme majonézu nyní, nebo si každý stolovník přidá sám, kolik bude chtít.
BRAMBOROVÉ CHLEBÁNKY
Složení:- 4 - 5 vařených brambor - nejlépe z předešlého dne
- 600 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- trocha soli
- asi 200 ml vody
Postup:
Do mísy nastrouháme vařené brambory, přidáme mouku, sůl, vodu, kvásek a vypracujeme v těsto. Necháme odpočinout na teplém místě. Těsto překlopíme na pomoučněný vál a tvoříme malé bochánky asi o velikosti dlaně. Před pečením bochánky potíráme vodou nebo vodou s mlékem a pečeme na pečícím papíře. Pečeme při teplotě 190 st. C asi 15 minut do zezlátnutí. Bochánky lze jíst se salámem, sýrem, čínským zelím apod.. Jsou výborné.
BRAMBOROVÝ NÁKYP SE SÝREM A MASEM
Složení:- 0,5 kg vařených brambory
- 1 cibule
- 0,5 kg mletého masa
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 4 vejce
- strouhanka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 0,3 kg rajčat
- 0,1 kg sýr cihla
- hořčice
- sůl, pepř
- olej
- muškátový oříšek
Postup:
Mleté maso smícháme s cibulí, rajčatovým protlakem, hořčicí, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Ze směsi tvarujeme kuličky a asi 5 minut je opékáme v horkém oleji. Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Smetanu rozmícháme se smetanou, 3 vejci, okořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Zapékací formu vymažeme tukem a do ní klademe střídavě brambory, rajčata a masové kuličky, Vše přelijeme vaječnou smetanou. Formu přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě při teplotě 175 st.. C ( elektr. trouba 200 st. C) asi půl hodiny. Potom z formy sundáme alobal, nákyp posypeme strouhaným sýrem a zapékáme dalších 10 minut. Hotový nákyp můžeme posypat pažitkou.
Brambory s pomazánkovým máslem namísto tatarské omáčky - zdravé recepty
Máte zažívací, či jiné potíže při konzumaci tatarské omáčky?Zkuste jí nahradit pomazánkovým máslem.
Stačí jen malé množství, aby jídlo bylo více dietní. Jaký druh pomazánkového másla zvolíte, to již záleží na vaši oblibě toho, či onoho výrobku.
Určitě to vyzkoušejte, i když zatím problémy s majonézou nemáte, protože pomazánkové máslo je zdravé.
Datum: / Wednesday, June 15, 2011 - 12:49
Počet článků v kategorii: 12
Url:brambory-s-kyskou