Bramborový nákyp se sýrem a masem
BRAMBOROVÝ NÁKYP SE SÝREM A MASEM
Složení:- 0,5 kg vařených brambory
- 1 cibule
- 0,5 kg mletého masa
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 4 vejce
- strouhanka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 0,3 kg rajčat
- 0,1 kg sýr cihla
- hořčice
- sůl, pepř
- olej
- muškátový oříšek
Postup:
Mleté maso smícháme s cibulí, rajčatovým protlakem, hořčicí, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Ze směsi tvarujeme kuličky a asi 5 minut je opékáme v horkém oleji. Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Smetanu rozmícháme se smetanou, 3 vejci, okořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Zapékací formu vymažeme tukem a do ní klademe střídavě brambory, rajčata a masové kuličky, Vše přelijeme vaječnou smetanou. Formu přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě při teplotě 175 st.. C ( elektr. trouba 200 st. C) asi půl hodiny. Potom z formy sundáme alobal, nákyp posypeme strouhaným sýrem a zapékáme dalších 10 minut. Hotový nákyp můžeme posypat pažitkou.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Bramborák trochu jinak
Složení:- brambory
- majoránka
- sýr (eidam, niva)
Postup:
Na pánvičce rozehřejeme olej a vložíme na hrubém struhadle nastrouhané brambory. Posypeme majoránkou. Necháme cca 3-4 minuty smažit, po té obrátíme a posypeme opět majoránkou a sýrem (pokud dáme nivu, po obrácení nesolíme, u eidamu solíme). Opět pečeme 3 - 4 minuty, než se sýr roztaví a brambory změknou. Podáváme se zeleninovou přílohou. Je to mňamka a hlavně rychlovka na super večeři.Staročeské zapékané brambory recept
Ingredience:- 1 kg brambor
- 0,5 kg kysaného zelí
- 0,2 kg slaniny
- 1 cibule
- sůl
- kmín
- mléko
- olej, nebo vepřové sádlo
Postup:
- Oloupané, očištěné brambory uvaříme a pak pomačkáme.
- Přidáme do brambor teplé mléko a uděláme z nich hustší kaši.
- Mírně opečeme slaninu, přidáme k ní cibuli a krátce opražíme.
- Přidáme kysané zelí, kmín a podusíme.
- Do tukem vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí.
- Pokryjeme druhou polovinou kaše.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
- Ozdobíme osmaženou cibulkou
Bramborový salát s majonézou recept
Ingredience:- 2 kg brambor
- 1-2 ks cibule
- 1 ks celer
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- hrášek (může být i nakládaný, ale ten pak nemusíme vařit)
- sůl
- ocet
Postup:
- Uvaříme brambory očištěné a ve slupce.
- Uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu (bez cibule, ta se dává syrová)a v mícháme opatrně do oloupaných a na kolečka nakrájených brambor.
- Vmícháme na kostečky nakrájenou cibuli.
- Osolíme a přidáme lžíci octa a oleje pokud nebudeme dávat majonézu.
- Vmícháme majonézu nyní, nebo si každý stolovník přidá sám, kolik bude chtít.
Co je to rašlový pytel
Rašlový pytel je pytel síťový, vzdušný,pro uchování brambor, zeleniny za účelem,
aby se tyto nezapařily a nezačaly hnít.
Date: 31.07.2020 - 14:27
Dobrá bramborová večeře:
Ingredience:- 6 větších brambor
- 20 dkg salámu
- 4 vejce
- 20 dkg sýra nivy (sýr cihla)
- 1 cibule
Brambory ve slupce lehce povaříme, po vychladnutí je rozkrojíme na půl. Každou polovinu vydlabeme a plníme připravenou směsí.
Směs:
Z cibulky a vajec uvaříme vaječinu, přidáme sůl a pepř. Vychladnutou vaječinu smícháme s vydlabanou bramorovou hmotou, přidáme nastrouhaný salám a sýr. Smíchanou směsí plníme vydlabané brambory a zapečeme v troubě.
Do směsi můžeme dle chuti přidat své vlastní nápady ( podušené hříbky, slaninu, zeleninu...)
Před dopečením posypeme bramborové půlky trochou sýra. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.
Editace: 7.6.2011 - 21:23
Počet článků v kategorii: 12
Url:bramborovy-nakyp-se-syrem-a-masem