Bramborová večeře
Dobrá bramborová večeře:
Ingredience:- 6 větších brambor
- 20 dkg salámu
- 4 vejce
- 20 dkg sýra nivy (sýr cihla)
- 1 cibule
Brambory ve slupce lehce povaříme, po vychladnutí je rozkrojíme na půl. Každou polovinu vydlabeme a plníme připravenou směsí.
Směs:
Z cibulky a vajec uvaříme vaječinu, přidáme sůl a pepř. Vychladnutou vaječinu smícháme s vydlabanou bramorovou hmotou, přidáme nastrouhaný salám a sýr. Smíchanou směsí plníme vydlabané brambory a zapečeme v troubě.
Do směsi můžeme dle chuti přidat své vlastní nápady ( podušené hříbky, slaninu, zeleninu...)
Před dopečením posypeme bramborové půlky trochou sýra. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
BRAMBOROVÉ CHLEBÁNKY
Složení:- 4 - 5 vařených brambor - nejlépe z předešlého dne
- 600 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- trocha soli
- asi 200 ml vody
Postup:
Do mísy nastrouháme vařené brambory, přidáme mouku, sůl, vodu, kvásek a vypracujeme v těsto. Necháme odpočinout na teplém místě. Těsto překlopíme na pomoučněný vál a tvoříme malé bochánky asi o velikosti dlaně. Před pečením bochánky potíráme vodou nebo vodou s mlékem a pečeme na pečícím papíře. Pečeme při teplotě 190 st. C asi 15 minut do zezlátnutí. Bochánky lze jíst se salámem, sýrem, čínským zelím apod.. Jsou výborné.
Bramborový salát s majonézou recept
Ingredience:- 2 kg brambor
- 1-2 ks cibule
- 1 ks celer
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- hrášek (může být i nakládaný, ale ten pak nemusíme vařit)
- sůl
- ocet
Postup:
- Uvaříme brambory očištěné a ve slupce.
- Uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu (bez cibule, ta se dává syrová)a v mícháme opatrně do oloupaných a na kolečka nakrájených brambor.
- Vmícháme na kostečky nakrájenou cibuli.
- Osolíme a přidáme lžíci octa a oleje pokud nebudeme dávat majonézu.
- Vmícháme majonézu nyní, nebo si každý stolovník přidá sám, kolik bude chtít.
BRAMBOROVÉ TĚSTO
- 70 dkg vařených brambor
- 4 dkg másla
- asi 1 dkg soli
- 2 vejce
- 12 dkg polohrubé mouky
Bramborák trochu jinak
Složení:- brambory
- majoránka
- sýr (eidam, niva)
Postup:
Na pánvičce rozehřejeme olej a vložíme na hrubém struhadle nastrouhané brambory. Posypeme majoránkou. Necháme cca 3-4 minuty smažit, po té obrátíme a posypeme opět majoránkou a sýrem (pokud dáme nivu, po obrácení nesolíme, u eidamu solíme). Opět pečeme 3 - 4 minuty, než se sýr roztaví a brambory změknou. Podáváme se zeleninovou přílohou. Je to mňamka a hlavně rychlovka na super večeři.Staročeské zapékané brambory recept
Ingredience:- 1 kg brambor
- 0,5 kg kysaného zelí
- 0,2 kg slaniny
- 1 cibule
- sůl
- kmín
- mléko
- olej, nebo vepřové sádlo
Postup:
- Oloupané, očištěné brambory uvaříme a pak pomačkáme.
- Přidáme do brambor teplé mléko a uděláme z nich hustší kaši.
- Mírně opečeme slaninu, přidáme k ní cibuli a krátce opražíme.
- Přidáme kysané zelí, kmín a podusíme.
- Do tukem vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí.
- Pokryjeme druhou polovinou kaše.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
- Ozdobíme osmaženou cibulkou
Editace: 22.10.2010 - 21:40
Počet článků v kategorii: 12
Url:bramborova-vecere